10 επαγγέλματα με ζήτηση

10 επαγγέλματα με ζήτηση

Πολλοί λένε πως οι νέοι που ετοιμάζονται τώρα να μπουν στα πανεπιστήμια έχουν δυσοίωνο μέλλον ως προς την επαγγελματική τους αποκατάσταση. Με την ελπίδα, όμως, ότι μέσα στα επόμενα 4 με 5 χρόνια θα έχουμε αρχίσει να βγαίνουμε από την ύφεση, πιθανώς οι σημερινοί 18αρηδες να «την γλυτώσουν».

Αυτοί που σίγουρα αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα στη σημερινή αγορά εργασίας είναι οι νέοι που τώρα αποφοιτούν από τις σχολές και ετοιμάζονται για τα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα και δη αυτοί που -δεν ήξεραν;δεν ρώτησαν;- επέλεξαν σπουδές με ιδιαίτερα αβέβαιο μέλλον (βλέπε: ψυχολογία, κοινωνιολογία-ανθρωπολογία, δημοσιογραφία, αλλά και νομική, οδοντιατρική, γεωλογία).

Ποιες σπουδές ή ποια κατάρτιση μπορεί, λοιπόν, να εξασφαλίσει επαγγελματικό μέλλον στους σημερινούς 18ρηδες; Για να ανακαλύψουμε την απάντηση -ή έστω τις προβλέψεις- ανατρέξαμε σε πολλές σχετικές έρευνες του τελευταίου έτους:

Από το Ινστιτούτο Εργασίας της Γ.Σ.Ε.Ε., την περσινή έρευνα της επιστημονικής ομάδας του καθηγητή Θεόδωρου Κατσανέβα για τις προοπτικές εργασίας τα επόμενα 5-10 χρόνια, μέχρι την έρευνα του CEDEFOP για τα επαγγέλματα με τη μεγαλύτερη ζήτηση στην Ευρώπη έως το 2020, αλλά και την έρευνα του ALBA Graduate Business School για τον Δείκτη Τάσεων Αγοράς Εργασίας 2011.

Παρακάτω παρουσιάζουμε τους 10 επαγγελματικούς τομείς που, όπως οι έρευνες και οι μελέτες προβλέπουν, έχουν ή θα έχουν ζήτηση από εδώ και στο εξής:

1. Πληροφορική: Προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών με εξειδίκευση στις νέες τεχνολογίες, αναλυτής, σχεδιαστής και σύμβουλος σε θέματα τεχνολογίας.
Πρόκειται για την πρώτη σε ζήτηση κατηγορία επαγγελμάτων, η οποία σχετίζεται φυσικά με την συνεχή τεχνολογική πρόοδο, ενώ σημαντικό είναι οι νέοι που θα στραφούν στα επαγγέλματα αυτά να αναζητήσουν εξειδίκευση και να αναπτύξουν πρόσθετες δεξιότητες, προκειμένου να είναι πιο ανταγωνιστικοί.

2. Υπηρεσίες υγείας: Τεχνολόγος ιατρικών εργαστηρίων, ακτινολόγος-ραδιολόγος, νοσηλευτής και επαγγέλματα που έχουν να κάνουν με την φροντίδα και την περίθαλψη ηλικιωμένων. Παραϊατρικά επαγγέλματα, π.χ. εργοθεραπεία, λογοθεραπεία, αλλά και επαγγέλματα που σχετίζονται με τον χώρο της αισθητικής.
Τίποτα δεν είναι πιο βέβαιο για το μέλλον από το γεγονός ότι ο πληθυσμός της Ευρώπης γερνάει, συνεπώς οι υπηρεσίες υγείας και δη αυτές που σχετίζονται είτε με την ανάπτυξη νέων φαρμάκων ή μεθόδων θεραπείας, αλλά και οι υπηρεσίες φροντίδας ηλικιωμένων δύσκολα θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα ανεργίας.

Το ίδιο ισχύει για επαγγέλματα που έχουν να κάνουν με ψυχοκινητικά προβλήματα. Από την άλλη, καθώς ακόμα και στις πιο δύσκολες οικονομικές συγκυρίες οι γυναίκες επιδιώκουν πάντα να περιποιούνται τον εαυτό τους, σχετική σταθερότητα προβλέπεται στον χώρο της αισθητικής, αλλά και της κομμωτικής.

3. Υδραυλικοί, ψυκτικοί, ηλεκτρολόγοι, αλλά και επαγγέλματα που σχετίζονται με επιδιορθώσεις σπιτιών
Μπορεί ο κατασκευαστικός τομέας να αντιμετωπίζει σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα, όμως τα επαγγέλματα που έχουν να κάνουν με συντήρηση και ανακαινίσεις σπιτιών φαίνεται να μην «αγγίζονται» από την κρίση.

4. Επιχειρήσεις έτοιμου φαγητού, μάγειρες, ζαχαροπλάστες
Μπορεί οι εστιάτορες να διαμαρτύρονται για την πρόσφατη αύξηση του Φ.Π.Α. στο 23%, ωστόσο η έξοδος για φαγητό παραμένει μία από τις αγαπημένες δραστηριότητες του Έλληνα.

Ακόμα πιο οικονομικά, τα delivery, και δη τα οικονομικά εξ αυτών, και οι επιχειρήσεις έτοιμου-γρήγορου (και οικονομικού) φαγητού τρίβουν τα χέρια τους αυτές τις εποχές. Αρκετά καλές είναι οι προβλέψεις και για τους ζαχαροπλάστες.

5. Φοροτεχνικοί, λογιστές
Αν και όχι στην πρώτη θέση της ζήτησης, πάντως από τα επαγγέλματα που «έχουν δουλειά» τον τελευταίο καιρό είναι και αυτά των φοροτεχνικών και λογιστών, καθώς με τις συνεχείς αλλαγές των νομοθετικών πλαισίων σχετικά με την φορολογία, τις έκτακτες εισφορές κ.ο.κ. όλο και περισσότεροι σπεύδουν σε αυτούς για να ενημερωθούν έγκυρα προκειμένου να μη βγουν χαμένοι.

6. Πωλητές
Παραδοσιακό επάγγελμα που πάντα θα έχει ζήτηση -και επιτυχία εφόσον κανείς το ασκεί με ζήλο- αυτό του πωλητή, καλό είναι να το εξελίξει κανείς παρακολουθώντας σεμινάρια ή ασχολούμενος με τον χώρο του marketing. Φυσικά, η πείρα είναι αυτό που παίζει πρώτο ρόλο στην ζήτηση του τομέα.

7. Εμποροπλοίαρχοι, μηχανικοί εμπορικού ναυτικού
Πρόκειται για «σίγουρα» επαγγέλματα, με την έννοια ότι πάντα θα υπάρχουν εμπορικά πλοία στην Ελλάδα και πάντα θα έχουν ανάγκη από άτομα να τα στελεχώσουν. Πρόκειται, άλλωστε, και για τομείς που φημίζονται για τους καλούς μισθούς τους.

8. Βιοτεχνολογία, νανοτεχνολογία, ενεργειακές τεχνολογίες
Οι παραπάνω κλάδοι είναι στη «μόδα» και όχι άδικα. Είναι αυτοί ακριβώς που ασχολούνται με την ένταξη του φυσικού αερίου, των φωτοβολταϊκών και άλλων εναλλακτικών μορφών ενέργειας, στη ζωή μας, ενώ συνεχής είναι και η εξέλιξη στον χώρο της βιοτεχνολογίας –αν όχι στην Ελλάδα, οπωσδήποτε στην Βορειοδυτική Ευρώπη και την Αμερική.

9. Δάσκαλος, νηπιαγωγός
Κλασικά επαγγέλματα με σταθερή ζήτηση. Στον ίδιο κλάδο συνυπολογίστε νταντάδες και οικιακούς βοηθούς που προβλέπεται να πολλαπλασιαστούν μέσα στα επόμενα χρόνια, αφενός λόγω της αύξησης των διαζυγίων και των μονογονεϊκών οικογενειών, αφετέρου λόγω του ότι εργάζονται πλέον και οι δύο γονείς.

10. Στέλεχος τουριστικών επιχειρήσεων
Όσο απαισιόδοξες κι αν ήταν οι προβλέψεις για φέτος, καταφέραμε τελικά να προσελκύσουμε 16,5 εκατομμύρια τουρίστες στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να αυξηθούν τα έσοδα από τον τουρισμό κατά 12,6%. Όσο υπάρχει ήλιος και θάλασσα ο τουρισμός στην χώρα μας θα επιβιώνει και, όσο οι συνθήκες το επιτρέπουν, θα αναπτύσσεται.

10 επαγγέλματα με ζήτηση

ΣΠΟΥΔΕΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΣΛΟΒΑΚΙΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΤΣΕΧΙΑ ΑΥΣΤΡΙΑ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΣΕΡΒΙΑ

ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗ ΣΛΟΒΑΚΙΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΤΣΕΧΙΑ ΑΥΣΤΡΙΑ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΣΕΡΒΙΑ σε Ιατρική, Οδοντιατρική, Φαρμακευτική, Κτηνιατρική με 100% Επιτυχία

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Η Δημοκρατία της Βουλγαρίας είναι χώρα της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Βρέχεται στα ανατολικά από τη Μαύρη Θάλασσα, ενώ συνορεύει με την Ελλάδα στα νότια, την Τουρκία στα ανατολικά, την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας στα δυτικά, τη Σερβία και τη Ρουμανία στα βόρεια.

Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και του Συμβουλίου της Ευρώπης, του Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και έχει εκλεγεί τρεις φορές μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ιατρική στη Βουλγαρία : Πανεπιστήμιο Ιατρικής στη Βάρνα, Πανεπιστήμιο Ιατρικής στη Σόφια, Πανεπιστήμιο Ιατρικής στο Πλόβντιβ (Φιλιππούπολη), Πανεπιστήμιο Ιατρικής Άγιος Κλημέντιος στη Σόφια

Οδοντιατρική στη Βουλγαρία : Πανεπιστήμιο Οδοντιατρικής στη Σόφια, Πανεπιστήμιο Οδοντιατρικής στη Βάρνα, Πανεπιστήμιο Οδοντιατρικής στο Πλόβντιβ (Φιλιππούπολη)

Κτηνιατρική στη Βουλγαρία : Πανεπιστήμιο Κτηνιατρικής στη Σόφια, Πανεπιστήμιο Κτηνιατρικής στη Στάρα Ζαγόρα

Φαρμακευτική στη Βουγαρία: Πανεπιστήμιο Φαρμακευτικής στη Σόφια

Άλλες ειδικότητες σε αγγλόφωνα τμήματα: Πανεπιστήμιο Νοσηλευτικής στη Στάρα Ζαγόρα, Πανεπιστήμιο Μαιευτικής στη Στάρα Ζαγόρα

ΣΠΟΥΔΕΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΣΛΟΒΑΚΙΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΤΣΕΧΙΑ ΑΥΣΤΡΙΑ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΣΕΡΒΙΑ

ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗ ΣΛΟΒΑΚΙΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΤΣΕΧΙΑ ΑΥΣΤΡΙΑ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΣΕΡΒΙΑ σε Ιατρική, Οδοντιατρική, Φαρμακευτική, Κτηνιατρική με 100% Επιτυχία

ΣΛΟΒΑΚΙΑ
Η Σλοβακία είναι δημοκρατία στην κεντρική Ευρώπη. Η χώρα έχει σύνορα με τη Τσεχία και την Αυστρία στα δυτικά, την Πολωνία βόρεια, την Ουκρανία στα ανατολικά και την Ουγγαρία στα νότια. Πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της χώρας είναι η Μπρατισλάβα και δεύτερη μεγαλύτερη πόλη το Κόσιτσε στην ανατολική πλευρά της χώρας.

Ιατρική στη Σλοβακία : Πανεπιστήμιο Ιατρικής στη Μπρατισλάβα, Πανεπιστήμιο Ιατρικής στο Κόσιτσε, Πανεπιστήμιο Ιατρικής στο Μάρτιν

Οδοντιατρική στη Σλοβακία : Πανεπιστήμιο Οδοντιατρικής στη Μπρατισλάβα, Πανεπιστήμιο Οδοντιατρικής στο Κόσιτσε

Κτηνιατρική στη Σλοβακία : Πανεπιστήμιο Κτηνιατρικής στο Κόσιτσε

Φαρμακευτική στη Σλοβακία : Πανεπιστήμιο Φαρμακευτικής στη Μπρατισλάβα

ΣΠΟΥΔΕΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΣΛΟΒΑΚΙΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΤΣΕΧΙΑ ΑΥΣΤΡΙΑ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΣΕΡΒΙΑ

ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗ ΣΛΟΒΑΚΙΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΤΣΕΧΙΑ ΑΥΣΤΡΙΑ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΣΕΡΒΙΑ σε Ιατρική, Οδοντιατρική, Φαρμακευτική, Κτηνιατρική με 100% Επιτυχία

ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Η Ρουμανία είναι ενιαία ημιπροεδρική δημοκρατία στη Νοτιοανατολική-Κεντρική Ευρώπη, που συνορεύει με τη Μαύρη Θάλασσα, μεταξύ Βουλγαρίας και Ουκρανίας. Συνορεύει επίσης με την Ουγγαρία, τη Σερβία και τη Μολδαβία. Η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της, Βουκουρέστι, είναι η έβδομη μεγαλύτερη πόλη της ΕΕ
Είναι μέλος του ΝΑΤΟ από το 2004 και της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2007. Περίπου 90% του πληθυσμού αυτοπροσδιορίζονται ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί και έχουν μητρική γλώσσα τη Ρουμανική, που είναι Ρομανική γλώσσα.

Ιατρική στη Ρουμανία : Πανεπιστήμιο Ιατρικής στο Ιάσιο, Πανεπιστήμιο Ιατρικής στο Βουκουρέστι, Πανεπιστήμιο Ιατρικής στο Κλουζ, Πανεπιστήμιο Ιατρικής στη Κωνστάντζα

Οδοντιατρική στη Ρουμανία : Πανεπιστήμιο Οδοντιατρικής στο Ιάσιο, Πανεπιστήμιο Οδοντιατρικής στο Κλουζ

Κτηνιατρική στη Ρουμανία : Πανεπιστήμιο Κτηνιατρικής στο Κλουζ

Φαρμακευτική στη Ρουμανία : Πανεπιστήμιο Φαρμακευτικής στο Ιάσιο, Πανεπιστήμιο Φαρμακευτικής στο Κλουζ

ΣΠΟΥΔΕΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΣΛΟΒΑΚΙΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΤΣΕΧΙΑ ΑΥΣΤΡΙΑ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΣΕΡΒΙΑ

ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗ ΣΛΟΒΑΚΙΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΤΣΕΧΙΑ ΑΥΣΤΡΙΑ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΣΕΡΒΙΑ σε Ιατρική, Οδοντιατρική, Φαρμακευτική, Κτηνιατρική με 100% Επιτυχία

ΑΥΣΤΡΙΑ
Η Δημοκρατία της Αυστρίας είναι μεσόγειο κράτος της Κεντρικής Ευρώπης και αποτελεί ομοσπονδία 9 κρατιδίων.
Η Αυστρία συνορεύει με το Λιχτενστάιν και την Ελβετία δυτικά, την Ιταλία και τη Σλοβενία νότια, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία ανατολικά, τη Γερμανία και την Τσεχία βόρεια. Είναι μια χώρα με πλούσια ιστορία και πολιτισμό.
Επίσημη γλώσσα είναι τα Γερμανικά, ενώ ομιλούνται τα Σλοβενικά και τα Ουγγρικά.

Ιατρική στην Αυστρία:  Πανεπιστήμιο Ιατρικής στη Βιέννη

Οδοντιατρική στην Αυστρία: Πανεπιστήμιο Οδοντιατρικής στη Βιέννη

Φαρμακευτική στην Αυστρία : Πανεπιστήμιο Φαρμακευτικής στη Βιέννη

Άλλα προγράμματα στην Αυστρία : Πανεπιστήμιο Βιέννης 180 άλλες ειδικότητες

ΣΠΟΥΔΕΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΣΛΟΒΑΚΙΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΤΣΕΧΙΑ ΑΥΣΤΡΙΑ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΣΕΡΒΙΑ

ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗ ΣΛΟΒΑΚΙΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΤΣΕΧΙΑ ΑΥΣΤΡΙΑ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΣΕΡΒΙΑ σε Ιατρική, Οδοντιατρική, Φαρμακευτική, Κτηνιατρική με 100% Επιτυχία

ΤΣΕΧΙΑ
Η Τσεχία, επίσημη ονομασία Τσεχική Δημοκρατία,  είναι χώρα στην κεντρική Ευρώπη που συνορεύει προς τα βόρεια με την Πολωνία, με τη Γερμανία στα βορειοδυτικά και τα δυτικά, την Αυστρία στα νότια και τη Σλοβακία στα ανατολικά. Η ιστορική Πράγα, ένα σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο, είναι η κύρια και μεγαλύτερη πόλη της. Άλλες μεγάλες πόλεις είναι το Μπρνο, η Οστράβα και το Πίλσεν.
Η Τσεχία είναι Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία και κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την 1η Μαΐου 2004. Ασκεί την προεδρία της Ένωσης από την 1η Ιανουαρίου του 2009.

Φαρμακευτική στη Τσεχία :  Πανεπιστήμιο Φαρμακευτικής στο Μπρνο

Κτηνιατρική στη Τσεχία : Πανεπιστήμιο Κτηνιατρικής στο Μπρνο

ΣΠΟΥΔΕΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΣΛΟΒΑΚΙΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΤΣΕΧΙΑ ΑΥΣΤΡΙΑ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΣΕΡΒΙΑ

ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗ ΣΛΟΒΑΚΙΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΤΣΕΧΙΑ ΑΥΣΤΡΙΑ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΣΕΡΒΙΑ σε Ιατρική, Οδοντιατρική, Φαρμακευτική, Κτηνιατρική με 100% Επιτυχία

ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Η Ουγγαρία είναι ενωτική συνταγματική δημοκρατία που βρίσκεται στην Κεντρική Ευρώπη. Έχει για πρωτεύουσα τη Βουδαπέστη, επίσημη γλώσσα τα ουγγρικά και ως νόμισμα το φόριντ.
Η Ουγγαρία, διακρίνεται στον τομέα της έρευνας και της τεχνολογικής καινοτομίας. Μετρά έναν μεγάλο αριθμό βραβείων Νόμπελ ανά κάτοικο και οι επιστημονικές ανταλλαγές της είναι υψηλού επιπέδου.
Η Ουγγαρία είναι μέλος του Γκρουπ του Βιζεγκράντ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ, του Διεθνούς Οργανισμού Εμπορίου και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ιατρική στην Ουγγαρία : Πανεπιστήμιο Ιατρικής στη Βουδαπέστη Semmelweis University, Πανεπιστήμιο Ιατρικής στο Σέγγεντ Albert Szent-Györgyi University, Πανεπιστήμιο Ιατρικής στο Πέτς Pecs University

Οδοντιατρική στην Ουγγαρία : Πανεπιστήμιο Οδοντιατρικής στη Βουδαπέστη Semmelweis,
Πανεπιστήμιο Οδοντιατρικής στο Σέγγεντ Albert Szent Gyorgyi University, Πανεπιστήμιο Οδοντιατρικής στο Πέτς Pecs University

ΣΠΟΥΔΕΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΣΛΟΒΑΚΙΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΤΣΕΧΙΑ ΑΥΣΤΡΙΑ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΣΕΡΒΙΑ

ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗ ΣΛΟΒΑΚΙΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΤΣΕΧΙΑ ΑΥΣΤΡΙΑ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΣΕΡΒΙΑ σε Ιατρική, Οδοντιατρική, Φαρμακευτική, Κτηνιατρική με 100% Επιτυχία

ΣΕΡΒΙΑ
Η Σερβία, επίσημα Δημοκρατία της Σερβίας είναι χώρα των κεντρικών Βαλκανίων. Πρωτεύουσά της είναι το Βελιγράδι ενώ άλλες μεγάλες πόλεις είναι το Νόβι Σαντ, η Νις, το Κραγκούγιεβατς και η Σουμπότιτσα. Συνορεύει βόρεια με την Ουγγαρία, δυτικά με την Κροατία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, και το Μαυροβούνιο, νότια με την Π.Γ.Δ.Μ., νοτιοδυτικά με την Αλβανία και ανατολικά με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Ιατρική στη Σερβία : Πανεπιστήμιο Ιατρικής στο Νόβι Σαντ Novi Sad University of Medicine

Οδοντιατρική στη Σερβία : Πανεπιστήμιο Οδοντιατρικής στο Νόβι Σαντ Novi Sad University of Dentistry

Φαρμακευτική στη Σερβία : Πανεπιστήμιο Φαρμακευτικής στο Νόβι Σαντ Novi Sad University of Pharmacy

ΣΠΟΥΔΕΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΣΛΟΒΑΚΙΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΤΣΕΧΙΑ ΑΥΣΤΡΙΑ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΣΕΡΒΙΑ

ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗ ΣΛΟΒΑΚΙΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΤΣΕΧΙΑ ΑΥΣΤΡΙΑ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΣΕΡΒΙΑ σε Ιατρική, Οδοντιατρική, Φαρμακευτική, Κτηνιατρική με 100% Επιτυχία

ΚΥΠΡΟ
Στην Κύπρο λειτουργούν σήμερα τρία δημόσια πανεπιστήμια και τέσσερα ιδιωτικά, τα οποία προσφέρουν προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών και διδακτορικά (στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα). Δεκτοί γίνονται οι Έλληνες υποψήφιοι ως υπεράριθμοι σε ποσοστό 10% επί του συνόλου των Κυπρίων εισακτέων.

Ιατρική στη Κύπρο :  Πανεπιστήμιο Ιατρικής στη Κύπρο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Πανεπιστήμιο Ιατρικής στην Εγκωμή Λευκωσίας European University