Τα πιο θερμά και καλοπληρωμένα επαγγέλματα

Τα πιο θερμά και καλοπληρωμένα επαγγέλματα

Τα πιο θερμά και καλοπληρωμένα επαγγέλματα

 

Οι μεγάλες ευκαιρίες για επαγγελματική αποκατάσταση δεν έχουν εκλείψει, παρά τις αντίθετες απόψεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αυτό το καιρό. Η βιομηχανία των επαγγελμάτων Υγείας είναι εκείνη που κυριαρχεί όσον αφορά την ζήτηση αλλά και το ύψος των αμοιβών.

Ωστόσο και άτομα τα οποία διαθέτουν αξιόλογη κατάρτιση στην τεχνολογία υπολογιστών, βρίσκονται ακόμη σε περιζήτητη θέση στην αγορά εργασίας και αμείβονται ικανοποιητικά.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας μελέτης, που έγινε πρόσφατα στην Αμερική. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα επηρεάσουν και τα ελληνικά δεδομένα, αν δεν έχει ήδη συμβεί, καθώς ζούμε πλέον σε μια “διεθνή” οικονομία.

Το άρθρο αυτό έχει σαν κύριο σκοπό, να προβάλει την ειδικότητα του Μηχανικού Τεχνολογιών Λογισμικού και Πληροφοριακών Συστημάτων, η οποία υποστηρίζεται στο Τμήμα μας από μια σειρά μαθημάτων που διδάσκουν -κατά κύριο λόγο- διεθνώς γνωστοί καθηγητές.

Είναι σαφές ότι η ειδικότητα αυτή, μπορεί να εξασφαλίσει στους φοιτητές μας μια λαμπρή επαγγελματική και ακαδημαϊκή σταδιοδρομία.

Ωστόσο και παρά τις ευοίωνες προοπτικές, παραμένει γεγονός ότι ένα μεγάλο ποσοστό εργαζομένων έχουν άγχος όσον αφορά το μέλλον τους στον εργασιακό χώρο, καθώς χιλιάδες θέσεις εργασίας έχουν εξαφανιστεί τα τελευταία χρόνια. Αλλά ακόμη και αν κάποιες κατηγορίες επαγγελμάτων συρρικνώνονται, πολλές άλλες επεκτείνονται.

Οι ευκαιρίες δε, για όσους αναζητούν εργασία και είναι αρκετά νέοι και έτοιμοι να αποκτήσουν εξειδικευμένη πρακτική άσκηση και μόρφωση, στα πλαίσια μιας δια βίου εκπαίδευσης, μπορεί να είναι πολύ μεγάλες.

Πού είναι λοιπόν αυτές οι καταπληκτικές ευκαιρίες; Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Αμερικανικού Γραφείου Στατιστικής για την Εργασία (Bureau of Labor Statistics-BLS) που βασίζονται σε βάσεις δεδομένων και μαθηματικά μοντέλα και δημοσιοποιήθηκαν το Φεβρουάριο, η πιο απλή και ειλικρινής απάντηση είναι η εξής: Τα Επαγγέλματα Υγείας και Τεχνολογίες Υπολογιστών.

Ανάμεσα στα 8 κορυφαία επαγγέλματα που αναμένεται να έχουν τη μεγαλύτερη ευρύτητα στην αγορά εργασίας έως το 2012, τα 4 είναι σχετικά με την Υγεία και τα άλλα 4 βρίσκονται στο χώρο της Τεχνολογίας Υπολογιστών.

Η εκτίμηση αυτή βασίζεται στο γεγονός ότι ο πληθυσμός του αναπτυγμένου κόσμου γηράσκει και έτσι η Κοινωνική Ασφάλιση και η Ιατρική ως ανάγκη για παροχή υπηρεσιών υγείας, θα αυξηθεί δραματικά.

Για το λόγο αυτό, ποικίλες ειδικότητες, από βοηθούς ιατρού έως φυσιοθεραπευτές για ιατρική βοήθεια στο σπίτι, βρίσκονται σε περίοπτη θέση στη λίστα των επαγγελμάτων για την τρέχουσα δεκαετία. Από την άλλη πλευρά, η τεχνολογία υπολογιστών σήμερα ενσωματώνεται σε κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα.

Το Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων (ΤΗΜΜΥ) στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, προσφέρει εξειδικεύσεις στους τομείς των τεχνολογιών πληροφορικής που αναφέρονται στο πίνακα.

Μερικά από τα αξιόλογα συμπεράσματα αυτής της μελέτης είναι

Το επάγγελμα του μηχανικού τεχνολογίας λογισμικού, προβλέπεται να είναι ένα από τα πιο γρήγορα εξελισσόμενα κατά την περίοδο 2002-2012
Εξαιρετικά ευνοϊκές ευκαιρίες αναμένεται να υπάρξουν για απόφοιτους κολεγίου με πτυχίο Μηχανικής

Υπολογιστών ή Επιστήμης των Υπολογιστών
Οι μηχανικοί τεχνολογίας λογισμικού πρέπει συνεχώς να επιμορφώνονται, λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης της τεχνολογίας των υπολογιστών

Οι πιο γρήγορα επεκτεινόμενες ειδικότητες

Βοηθοί ιατρικών επαγγελμάτων (Medical assistants)

Βοηθοί ιατρών (Physician assistants)

Βοηθοί κοινωνικών υπηρεσιών του ανθρώπου (Social and human service assistants)

Βοηθοί για την παροχή υγειονομικής περίθαλψης στο σπίτι (Home health aides)

Τεχνικοί για πληροφοριακά συστήματα υγείας (Medical records and health information technicians)

Μηχανικοί ΗΥ ειδικευμένοι σε τεχνολογίες λογισμικού και πληροφοριακά συστήματα (Computer software engineers, systems software)

Μηχανικοί ΗΥ ειδικευμένοι σε τεχνολογίες λογισμικού για εφαρμογές (computer software engineers, applications software)

Αναλυτές συστημάτων δικτύων και επεξεργασία δεδομένων (Network systems and data communications analysts)*

Τα πιο θερμά και καλοπληρωμένα επαγγέλματα

ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗ ΣΛΟΒΑΚΙΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΤΣΕΧΙΑ ΑΥΣΤΡΙΑ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΣΕΡΒΙΑ σε Ιατρική, Οδοντιατρική, Φαρμακευτική, Κτηνιατρική
Σπουδές Ιατρικής στη Σλοβακία
Σπουδές Φαρμακευτικής στην Αυστρία