Ποια επαγγέλματα έχουν ζήτηση

Ποια επαγγέλματα έχουν ζήτηση

Ποια επαγγέλματα έχουν ζήτηση

Ποια επαγγέλματα έχουν ζήτηση Με πηγές το υπό σύνταξη «αναπτυξιακό πρότυπο» της χώρας αλλά και πρόσφατες έρευνες για τις προοπτικές διάφορων κλάδων, επιλέξαμε τομείς που συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες να «γεννήσουν» θέσεις εργασίας. Βασικό συμπέρασμα;

Ευκαιρίες αποκατάστασης υπάρχουν, αρκεί να κινηθούμε σωστά και έγκαιρα για να τις εντοπίσουμε.

 

1. Τουρισμός: 220.000 θέσεις εργασίας στη δεκαετία

 

Ο τουρισμός υπολογίζεται ότι θα δημιουργήσει τουλάχιστον 220.000 θέσεις εργασίας -τις περισσότερες από κάθε άλλο κλάδο- μέσα στην επόμενη 10ετία (έρευνα ΣΕΒ – McKinsey).

 

 

To αρνητικό στοιχείο της «εποχικότητας»

 

υπάρχουν πιθανότητες να ξεπεραστεί, καθώς βασικός στόχος της ακολουθούμενης πολιτικής είναι να διευρυνθεί η σεζόν και να διαφοροποιηθεί το προϊόν (ιατρικός, θρησκευτικός τουρισμός, αγροτουρισμός κ.λπ). Η ανάπτυξη έχει ήδη ξεκινήσει σε έναν κλάδο ο οποίος είναι «εντάσεως εργασίας». Δηλαδή, όσο αυξάνει η ζήτηση για το ελληνικό τουριστικό προϊόν, τόσο περισσότερες είναι και οι θέσεις που δημιουργούνται.

 

Τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη»

 

(καταγραφής προσλήψεων και απολύσεων του υπουργείου Εργασίας) δείχνουν ότι οι προσλήψεις τους τελευταίους μήνες ξεπερνούν κατά χιλιάδες τις απολύσεις: μόνο τον Ιούλιο στο χώρο της εστίασης οι προσλήψεις ήταν 16.000 περισσότερες από τις αποχωρήσεις, ενώ στα καταλύματα υπήρξε θετική διαφορά 9.250 θέσεων. Από τη βάση δεδομένων του kariera.gr προκύπτει ότι μία αγγελία στον κλάδο του τουρισμού δέχεται 50% λιγότερα βιογραφικά από τον μέσο όρο της αγοράς (σ.σ. όσο πιο μικρή είναι η προσφορά βιογραφικών, τόσο περισσότερες οι πιθανότητες εξεύρεσης εργασίας).

 

Δύο στοιχεία είναι θετικά για τους νέους:

 

Προσφέρονται αρκετές ευκαιρίες απόκτησης εργασιακής εμπειρίας σε νέους χωρίς προϋπηρεσία, κυρίως στην επαρχία.
Εξειδικευμένες ή άλλες τεχνικές δεξιότητες (π.χ. Ρωσικά, Κινεζικά ή πτυχία μαγειρικής κ.λπ.) εξασφαλίζουν πολύ καλύτερες αμοιβές από αυτές των συλλογικών συμβάσεων.
Υπάρχουν και τα αρνητικά:

 

Η έλλειψη ειδικών τμημάτων σε επίπεδο ΑΕΙ.

 

Οι υπάρχουσες σχολές τουριστικών επαγγελμάτων δεν επαρκούν, αν και το υπουργείο Τουρισμού προωθεί τη σύσταση σχολής Τουριστικής Διοίκησης.

 

Πού να σπουδάσω

 

Μπορεί να είναι μια οικονομική σχολή, όπως η Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, ένα ΤΕΙ, όπως το Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας, μια σχολή όπου κυριαρχούν οι γλώσσες (Βαλκανικών, Μεσογειακών, Σλαβικών ή Τουρκικών Σπουδών) ή ακόμη και τμήματα όπως το Ιστορικό – Αρχαιολογικό ή το Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας.

 

Σε επίπεδο ΙΕΚ

 

υπάρχουν πάνω από 20 (επιμελητής πτήσεων, τεχνικός μαγειρικής τέχνης, τουριστικός συνοδός, υπεύθυνος catering, στέλεχος τουρισμού υπαίθριων δραστηριοτήτων). Επίσης, υπάρχει η επιλογή των κολεγίων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, προσφέροντας γνώσεις διοίκησης τουριστικών επιχειρήσεων (tourism and hospitality management).

 

Στον τουρισμό

 

μπορεί να απασχοληθεί κάποιος ακόμη κι αν το πρώτο του πτυχίο δεν συνδέεται άμεσα με τον κλάδο. Με πτυχίο Νομικής και MBA, π.χ., στον τουρισμό μπορείς να εργαστείς ως νομικός σύμβουλος τουριστικών επιχειρήσεων, ενώ με πρώτο πτυχίο στη Βιολογία και μεταπτυχιακό στην έρευνα και την ανάπτυξη ιατρικών υπηρεσιών διεκδικείς θέση στον κλάδο του ιατρικού τουρισμού.

 

Τι δουλειά μπορώ να κάνω

 

Υπεύθυνος οργάνωσης δραστηριοτήτων στις διάφορες μορφές τουρισμού (ιατρικός, θρησκευτικός, αθλητικός, περιπατητικός, αρχαιολογικός, εναλλακτικός).
Υπεύθυνος καταλύματος ή ταξιδιωτικού πρακτορείου.
Ξεναγός σε ιστορικά αξιοθέατα ή και ενάλιες αρχαιότητες.
Υπεύθυνος πολιτιστικών εκδηλώσεων για την οργάνωση εκθέσεων, παραστάσεων κ.λπ.
Υπεύθυνος εμπορίου εξειδικευμένων ειδών που αφορούν στο βουνό ή στη θάλασσα.
Σεφ, διευθυντής τροφίμων και ποτών.
Στέλεχος διαδικτυακού τουριστικού marketing.
Υγεία: Ενας κλάδoς που έχει ακόμα ζήτηση

 

Η γήρανση

 

του πληθυσμού και η αύξηση του προσδόκιμου ζωής οδηγούν τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι η αύξηση της απασχόλησης στον κλάδο θα διατηρηθεί. Πρόβλεψη κάνει λόγο για δημιουργία δύο εκατομμυρίων θέσεων εργασίας πανευρωπαϊκά, με πρόσθετο επιχείρημα ότι και ο κλάδος της υγείας είναι εντάσεως εργασίας.

 

Στην Ελλάδα,

 

τουλάχιστον σε μεσο-βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, χαρακτηρίζεται από έντονη αβεβαιότητα, καθώς ο μεγαλύτερος «εργοδότης», το Δημόσιο, έπαψε λόγω κρίσης να απορροφά ιατρούς και νοσηλευτές αμέσως μετά την αποφοίτησή τους, τουλάχιστον με το ρυθμό που συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό οδήγησε αρκετούς γιατρούς και νοσηλευτές στο να αναζητήσουν δουλειά στο εξωτερικό.

 

Κατά καιρούς,

 

δημοσιεύονται πολλές αγγελίες για πρόσληψη γιατρών τόσο σε ευρωπαϊκές χώρες (Μ. Βρετανία , Γερμανία, Γαλλία) όσο και σε χώρες του Κόλπου. Αντίστοιχα, η περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης επηρέασε και τον κλάδο των φαρμακευτικών επιχειρήσεων.

 

Παρ’ όλα αυτά,

 

τα στατιστικά δείχνουν ότι ένας εργοδότης του χώρου δέχεται 20% λιγότερα βιογραφικά από ό,τι ισχύει για μια μέση θέση εργασίας στην Ελλάδα. Οσον αφορά τις προβλέψεις (η έρευνα του ΣΕΒ αναφέρεται στην περίοδο έως το 2020), καταλήγουν ότι το επικρατέστερο σενάριο είναι ο κλάδος να γνωρίζει αύξηση, ωθούμενος από τους δημογραφικούς και κοινωνικούς παράγοντες αλλά και την επιταχυνόμενη χρήση της τεχνολογίας. Ωθηση μπορεί να υπάρξει και από τον ιατρικό τουρισμό.

 

Πού να σπουδάσω

 

Σε επίπεδο ΑΕΙ – ΤΕΙ, υπάρχουν περίπου 13 σχολές: Ιατρική, Βιολογία, Μοριακή Βιολογία και Γενετική, Βιολογικών εφαρμογών, Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας, Χημείας, Χημικών μηχανικών, Νοσηλευτική με εφαρμογές στη Βιοϊατρική, όπως επίσης και τα τεχνολογικά ιδρύματα Εργοθεραπείας, Λογοθεραπείας, Φυσικοθεραπείας και Κοινωνικής εργασίας.

 

Στο χώρο των ΙΕΚ,

 

οι επιλογές είναι περισσότερες από δώδεκα: τραυματολογία, νοσηλευτική χειρουργείου, ογκολογικών παθήσεων, μονάδων εντατικής θεραπείας κ.ά. Μπορεί επίσης κάποιος μέσω ΙΕΚ να εκπαιδευτεί για να γίνει διασώστης, ιατρικός επισκέπτης, βοηθός αναισθησιολογίας ή βοηθός φυσιοθεραπευτή σε ιαματικές πηγές και λουτρά. Σε επίπεδο κολεγίων, μεταξύ άλλων διδάσκονται φυσικοθεραπεία, λογοθεραπεία, βιοϊατρική, διατροφή κ.ά.

 

Από τα «παραδοσιακά» πτυχία,

 

αυτά που μπορούν να οδηγήσουν στον κλάδο της υγείας είναι π.χ. το πτυχίο του εκπαιδευτικού (με ένα μεταπτυχιακό στις μαθησιακές δυσκολίες, στην ειδική αγωγή ή τη λογοθεραπεία μπορεί να ασκήσει το επάγγελμα του ειδικού παιδαγωγού), του μηχανικού (ο οποίος με μεταπτυχιακό στη Νανοτεχνολογία, τη Βιοτεχνολογία ή τη Ρομποτική γίνεται μηχανολόγος στον κλάδο της υγείας), του βιολόγου (με Μοριακή Βιολογία ή Βιοϊατρική δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη νέων υπηρεσιών και προϊόντων για την υγεία), όπως επίσης και του φυσικού (η εξειδίκευση στην Ιατρική Φυσική, στα laser και στην οπτοηλεκτρονική οδηγεί στην κατασκευή αλλά και στο χειρισμό ηλεκτρονικού και τεχνολογικού εξοπλισμού ιατρικών οργανισμών).

Ποια επαγγέλματα έχουν ζήτηση

ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗ ΣΛΟΒΑΚΙΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΤΣΕΧΙΑ ΑΥΣΤΡΙΑ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΣΕΡΒΙΑ σε Ιατρική, Οδοντιατρική, Φαρμακευτική, Κτηνιατρική
Σπουδές Ιατρικής στη Σλοβακία
Σπουδές Φαρμακευτικής στην Αυστρία