Επαγγελματικές ευκαιρίες για κτηνιάτρους εκτός Ελλάδας

Επαγγελματικές ευκαιρίες για κτηνιάτρους εκτός Ελλάδας

Επαγγελματικές ευκαιρίες για κτηνιάτρους εκτός Ελλάδας

Ο Ηλίας είναι κτηνίατρος και τα τελευταία χρόνια εργάζεται στην Βασιλική Αυλή του Σουλτάνου του Ομάν. Έχοντας σπουδάσει και εργαστεί επί πολλά χρόνια στο εξωτερικό, έχει κάποιες χρήσιμες πληροφορίες να μας πει σχετικά με τη διεθνή αγορά εργασίας των κτηνιάτρων. Επαγγελματικές ευκαιρίες για κτηνιάτρους εκτός Ελλάδας

Κτηνιατρική στη Βουλγαρία  Επαγγελματικές ευκαιρίες για κτηνιάτρους εκτός Ελλάδας

Τελείωσα την Κτηνιατρική στη Βουλγαρία το 1994 και αμέσως μετά πήγα στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου στη Σκωτία, όπου έκανα ένα κλινικό διδακτορικό αφιερωμένο στις φοράδες και στα προβλήματα που έχουν να συλλαμβάνουν, οπότε έτσι έγινα ειδικός στην αναπαραγωγή των ίππων.

Μετά το διδακτορικό μου γύρισα στην Ελλάδα και προσπάθησα να αφομοιωθώ στο ελληνικό κλίμα, κάτι που τελικά δεν το κατάφερα, οπότε αποφάσισα να ψάξω την τύχη μου στο εξωτερικό. Άρχισα να κάνω επαφές και να παίρνω τηλέφωνα σε μέρη που είχαν πληθώρα αλόγων και ασχολούνταν με την αναπαραγωγή, κυρίως στη Μέση Ανατολή.

Μέσω αυτών των επαφών, και χωρίς να έχω κάποια γνωριμία ή μέσον, απλώς με το βιογραφικό και τις σπουδές μου, το 2005 άνοιξε η πόρτα στη Βασιλική Αυλή του Σουλτανάτου του Ομάν όπου και μέχρι σήμερα εργάζομαι από τότε.

Στην Αυλή του Σουλτάνου έχουμε γύρω στα 1.200 άλογα, χωρισμένα σε ομάδες ανάλογα με το τί κάνει η κάθε ομάδα. Κατά καιρούς, η ομάδα των κτηνιάτρων (είμαστε γύρω στους δέκα, οι περισσότεροι Ομανοί και 2-3 ξένοι) αναλαμβάνουμε και κάτι διαφορετικό.

Εγώ έχω αναλάβει την αναπαραγωγή και 1-2 στάβλους ακόμα, ένας άλλος συνάδελφος έχει αναλάβει τα άλογα υπερπήδησης εμποδίων, άλλος έχει αναλάβει φάρμες με άλογα, και ο καθένας έχει την αρμοδιότητά του.

Πώς είναι η ζωή και η εργασία σε μια Βασιλική Αυλή της Μέσης Ανατολής; Επαγγελματικές ευκαιρίες για κτηνιάτρους εκτός Ελλάδας

Σε ορισμένα επίπεδα, κυρίως από πλευράς επαγγελματικών συνθηκών, είναι πολύ καλύτερα και σε ορισμένα θέματα είναι χειρότερα. Καλύτερα είναι γιατί δεν μας λείπει τίποτα, έχουμε όλον τον εξοπλισμό που θέλουμε για να κάνουμε όλα αυτά που πρέπει, χειρότερα είναι γιατί θα μπορούσαμε να έχουμε περισσότερη δουλειά και να τη διαχειριζόμαστε καλύτερα, όπως γίνεται στο δυτικό μοντέλο εργασίας.

Όμως, κάπου μέσα σου πρέπει να κάνεις έναν συμβιβασμό και να βρεις μια ισορροπία ώστε να καλύπτεις τα συν και τα πλην και να περνάς καλά και να είσαι ευχαριστημένος.
Υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι οι οποίοι φεύγουν από την Ελλάδα και ψάχνουν για δουλειά στο εξωτερικό, όλοι βοηθούμε όπου και όπως μπορούμε, πάντως υπάρχει αρκετή ζήτηση. Όλο αυτό εντάσσεται στο γενικότερο κύμα φυγής που υπάρχει σήμερα από τους μορφωμένους ανθρώπους στην Ελλάδα.

Όπως σε κάθε επάγγελμα, έτσι και στην Κτηνιατρική, όσο περνάνε τα χρόνια η εξειδίκευση γίνεται πλέον αναγκαία. Δεν μπορείς να τελειώσεις με ένα πτυχίο και να περιμένεις ότι θα ανοιχτούν όλοι οι δρόμοι για την επαγγελματική σου αποκατάσταση. Υπάρχουν άλλοι που ασχολούνται με τρόφιμα, άλλοι που ασχολούνται με μικρά ή με μεγάλα ζώα, άλλοι με ειδικότητες χειρουργικές, κ.λπ.

Η διεθνής πιάτσα είναι πάρα πολύ μεγάλη, και όσο πιο πολλές περγαμηνές έχει ένας επαγγελματίας, τόσο καλύτερες οι προοπτικές για να βρει δουλειά. Στην Ελλάδα έχουμε δύο κτηνιατρικές σχολές που είναι διεθνώς αναγνωρισμένες, και αυτό ανοίγει τις πόρτες στον έλληνα κτηνίατρο να φύγει για το εξωτερικό.

Όντως, τα τελευταία χρόνια, λόγω και της κρίσης, έχει αυξηθεί ο αριθμός των κτηνιάτρων που ψάχνουν, αν και πολλοί είναι ακόμα επιφυλακτικοί και δεν είναι τόσο θαρραλέοι.

Αρκετοί είναι αυτοί που ψάχνουν και για κάποια μορφή εξειδίκευσης στο εξωτερικό, κυρίως σε αγγλόφωνα ευρωπαϊκά και αμερικανικά πανεπιστήμια. Αυτή είναι μια μεγάλη επένδυση σε χρήματα, χρόνο και κόπο, είναι μεγάλη ταλαιπωρία, όμως σε πολλούς αυτό “βγαίνει” στον επαγγελματικό τους βίο.

Έχουμε πολλούς συναδέλφους, καλούς, που δραστηριοποιούνται στη Γερμανία, στην Ολλανδία, στην Αγγλία, έχουμε συναδέλφους στην Αμερική, και κάθε δρόμος είναι ανοιχτός για όποιον θέλει να προσπαθήσει και να επιμείνει για κάτι καλύτερο.

Βέβαια, πέραν των πτυχίων, χρειάζεται αρκετό ψάξιμο, που όμως έχει γίνει πολύ πιο εύκολο σήμερα μέσω του Ίντερνετ, μέσα από τις ειδικές σελίδες επαγγελματικής δικτύωσης όπως το LinkedIn, και μπορείς να βρεις αρκετές αγγελίες και να το κυνηγήσεις. Δεν είναι εύκολο, χρειάζεται ένα καλό βιογραφικό, χρειάζεται και λίγη τύχη για να πέσεις στην κατάλληλη στιγμή.

Στο μυαλό των περισσοτέρων που ασχολούνται με την Κτηνιατρική, υπάρχει μόνο ένα πράγμα. Κάποιοι θέλουν να ασχοληθούν αποκλειστικά με τα μικρά ζώα, ή μόνο με το άλογο. Όμως, η Κτηνιατρική έχει το σημαντικό προσόν ότι σου δίνει μια μεγάλη γκάμα ειδικοτήτων ξεκινώντας από τα τρόφιμα, όπου μπορείς να ασχοληθείς με την κρεωσκοπία, δηλαδή με την υγιεινή του κρέατος, είτε στις μεθόδους ανατροφής πουλερικών.

Για παράδειγμα, στη Σαουδική Αραβία μονίμως ζητάνε εξειδικευμένους κτηνιάτρους στα κοτόπουλα. Για κάποιον που είναι έξω από τον χορό, αυτό ακούγεται αστείο, “ειδικός στα κοτόπουλα”, όμως υπάρχει εξειδίκευση, όπως υπάρχουν και εξειδικεύσεις στην κρεωσκοπία, που δεν είναι πάρα πολλά χρόνια, αλλά είναι κάτι που είναι μοναδικό και σε οδηγεί σε μια πολύ συγκεκριμένη επαγγελματική πορεία που θα σε βγάλει κάπου, εάν ενημερωθείς, γνωρίσεις την πιάτσα σου διεθνώς και φροντίσεις να δικτυωθείς και από μόνος σου για να προχωρήσεις.

Το να γίνεις ειδικός στη χειρουργική μικρών ζώων είναι κάτι πολύ δύσκολο, είναι πολύ απαιτητικό, έχει φοβερό συναγωνισμό σε διεθνές επίπεδο, οπότε μπαίνεις σε έναν δύσκολο στίβο που είναι πολυπληθέστατος. Θα πρέπει κανείς να επιλέγει την κατεύθυνσή του, όχι μόνο με βάση αυτό που θεωρεί ότι αγαπάει, αλλά και με αυτό που μεθαύριο θα του δώσει επαγγελματικές ευκαιρίες.

Για παράδειγμα: Επαγγελματικές ευκαιρίες για κτηνιάτρους εκτός Ελλάδας υπάρχουν μεγάλες φάρμες που ψάχνουν κτηνίατρο που να έχει γνώσεις διαχείρισης. Γνωρίζω συναδέλφους βρετανούς που αφού τελείωσαν τη σχολή και έκαναν και ειδικότητα, μετά πήγαν και έκαναν ένα ΜΒΑ, το οποίο αυτομάτως τους βάζει σε φαρμακευτικές εταιρείες, τους ανοίγει άλλες πόρτες.

 

Γιατί επέλεξες να σπουδάσεις Κτηνιατρική; Επαγγελματικές ευκαιρίες για κτηνιάτρους εκτός Ελλάδας

– Η κτηνιατρική μου άρεσε από πάντα. Μεγάλωσα με ζωάκια, τα αγαπώ πολύ και γι’ αυτό το επέλεξα.
Τώρα ξεκινάς το δεύτερο έτος. Πώς σου φάνηκε η σχολή από άποψης δυσκολίας έως τώρα;
Μέχρι τώρα, θα έλεγα πως η σχολή είναι βατή και αρκετά ενδιαφέρουσα. Εγώ αυτή τη στιγμή πέρα από τα μαθήματα της σχολής, μαθαίνω πολλά κι από μία φίλη μου κτηνίατρο που αγαπάει πολύ τα ζώα και με βοηθάει.

Επαγγελματικές ευκαιρίες για κτηνιάτρους εκτός Ελλάδας

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ – Σύγκριση Διδάκτρων

Εξουσιοδοτημένοι αντιπρόσωποι πανεπιστημίων σε Σλοβακία, Τσεχία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Αυστρία, Σερβία. Η σωστή επιλογή για επιτυχημένες σπουδές στο εξωτερικό σε Ιατρική, Οδοντιατρική, Φαρμακευτική, Κτηνιατρική, Πολυτεχνείο στην Κεντρική Ευρώπη και άλλες 180 ειδικότητες στην Αυστρία.

Πανεπιστήμια ΚτηνιατρικήςΔίδακτρα (5,5 η 6 χρόνια)Γλώσσα Διδασκαλίας
University of Veterinary Medicine in Košice , Slovakia8,500 ευρώ ανά έτοςΑγγλική
University of Veterinary Medicine in Brno, Czech Republic7,600 ευρώ ανά έτοςΑγγλική
University of Veterinary Medicine in Cluj, Romania4,500 ευρώ ανά έτοςΑγγλική
University of Veterinary Medicine in Sofia, Bulgaria4,500 ευρώ ανά έτοςΑγγλική
University of Veterinary Medicine in Stara Zagora, Bulgaria5,100 ευρώ ανά έτοςΑγγλική
Vienna University of Veterinary Medicine in Vienna, AustriaΔωρεάνΓερμανική
Σπουδές στο εξωτερικό σε Ιατρική,  Οδοντιατρική,  Φαρμακευτική, Κτηνιατρική στη Σλοβακία, Βουλγαρία, Τσεχία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Αυστρία, Σερβία 100% Επιτυχία

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΤΕΣΤ: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ
Στο εισαγωγικό τεστ στην Κτηνιατρική εξετάζεται η βιολογία και η χημεία. Πρόκειται για ένα τεστ πολλαπλών επιλογών, για το οποίο σας προετοιμάζουμε πλήρως ώστε να έχετε 100% επιτυχία.
Ερωτήσεις Βιολογίας Χημείας

ΕΓΓΡΑΦΗ: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ
Η εγγραφή στην Κτηνιατρική είναι άμεση. Με μια απλή αίτηση στη σχολή μας ο υποψήφιος θεωρείται ευθύς φοιτητής στο πρώτο έτος της κτηνιατρικής.
Συμπληρώστε Την Φόρμα Εγγραφής

ΠΡΩΤΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ
Εμείς φροντίζουμε για την πρώτη εγκατάσταση, την εγγραφή, την κατατόπιση των φοιτητών, καθώς και για την εύρεση του κατάλληλου σπιτιού για τη διαμονή τους.
Διαβάστε Περισσότερες Πληροφορίες Για Την Διαδικασία

Δείτε την Σύγκριση Διδάκτρων Στα Πανεπιστήμια Κτηνιατρικής

Επικοινωνήστε μαζί μας ΕΔΩ