Τα καλύτερα πανεπιστήμια της Ευρώπης και των ΗΠΑ

Τα καλύτερα πανεπιστήμια της Ευρώπης και των ΗΠΑ

Τα καλύτερα πανεπιστήμια της Ευρώπης και των ΗΠΑ

Τα καλύτερα πανεπιστήμια της Ευρώπης και των ΗΠΑ

Ποια είναι τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.  Πόσο κοστίζουν τα δίδακτρα και η διαβίωση στην πόλη που θα επιλέξετε
Αυστρία

Χώρα με παράδοση στη μουσική, στις καλές τέχνες, αλλά και στην οικονομία και στην ιατρική.

Τα καλύτερα πανεπιστήμια της Ευρώπης: Στη Βιέννη: University of Vienna στο οποίο έχουν διδάξει κατά καιρούς πολλοί επιστήμονες κάτοχοι του Βραβείου Νόμπελ.

Προϋποθέσεις εγγραφής: Να γνωρίζετε τη γλώσσα και να έχετε απολυτήριο Γενικού Λυκείου. Σε κάποια από αυτά θα χρειαστεί να δώσετε εισαγωγικές εξετάσεις. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τις ηλεκτρονικές τους διευθύνσεις.

Εξοδα φοίτησης – δίδακτρα: Κάθε φοιτητής πληρώνει περίπου 800 ευρώ για την εγγραφή του ετησίως. Από εκεί και πέρα επιβαρύνεται με τα έξοδα διαβίωσης και τα σχολικά είδη.

Διάρκεια φοίτησης: Διαφέρει ανάλογα με το πτυχίο που θέλετε να αποκτήσετε (Bachelor’s, Doctora, Master).

Πληροφορίες: Πρεσβεία Αυστρίας (λεωφ. Αλεξάνδρας 26, Αθήνα, τηλ. 210 8257.230) και στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.bmbwk.gv.at/start.asp.
Βέλγιο

Τα καλύτερα πανεπιστήμια της Ευρώπης: Για σπουδές φιλοσοφικής, ιστορίας, φιλολογίας, ψυχολογίας, πολιτικών επιστημών, κοινωνιολογίας, εφαρμοσμένων επιστημών, ιατρικής, οδοντιατρικής, κτηνιατρικής, δημόσιας υγείας, φαρμακευτικής, φυσιοθεραπείας, κινησιοθεραπείας, είναι: Université De Liege

Προϋποθέσεις εγγραφής: Για να φοιτήσετε στα πανεπιστήμια του Βελγίου πρέπει να έχετε απολυτήριο λυκείου ή κάποιο άλλο χαρτί που αναγνωρίζεται από το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας ή να δώσετε εισαγωγικές εξετάσεις.

Για τα πολυτεχνεία

οι εξετάσεις είναι υποχρεωτικές. Επικοινωνήστε με το πανεπιστήμιο που σας ενδιαφέρει για περισσότερες λεπτομέρειες και τυχόν διαφοροποιήσεις. Φυσικά θα πρέπει να γνωρίζετε και τη γλώσσα.

Εξοδα φοίτησης – δίδακτρα: Γύρω στα 726 ευρώ ετησίως είναι η εγγραφή σας στα πανεπιστήμια του Βελγίου. Το κόστος διαβίωσης αλλάζει ανάλογα με την περιοχή.

Διάρκεια φοίτησης: Υπάρχουν τρεις ξεχωριστοί κύκλοι σπουδών τους οποίους μπορείτε να ολοκληρώσετε σε διαφορετικά πανεπιστήμια. Ο πρώτος κύκλος, ο οποίος διαρκεί συνήθως ένα-δύο έτη, σας παρέχει το βασικό πτυχίο DEC.

Πληροφορίες: Πρεσβεία Βελγίου (Σέκερη 3, Κολωνάκι, Αθήνα, τηλ. 210 3600.314) και στην ηλεκτρονική διεύθυνση http: //www.ciuf.be.
Γαλλία

Τα καλύτερα πανεπιστήμια της Ευρώπης: Université Pantheon-Sorbonne: Paris Ι από τα καλύτερα πανεπιστήμια της Ευρώπης για σπουδές στα οικονομικά. Uninersité Pantheon-Assas: Paris ΙΙ

Προϋποθέσεις εγγραφής: Χρειάζεστε απολυτήριο λυκείου και άριστη γνώση της γαλλικής γλώσσας.

Εξοδα φοίτησης – δίδακτρα: Εξαρτώνται από το εκπαιδευτικό ίδρυμα στο οποίο θα φοιτήσετε. Τον φοιτητικό προϋπολογισμό σας βαρύνει και η υποχρεωτική ιατρική ασφάλιση (144 ως 765 ευρώ ετησίως), ανάλογα με την ηλικία σας.

Διάρκεια φοίτησης: Για την ολοκλήρωση των σπουδών (Maitrise) απαιτούνται τέσσερα χρόνια

Πληροφορίες: Γαλλικό Ινστιτούτο, Τμήμα Εκπαίδευσης

Οι κλάδοι νομικής, ιατρικής, αρχαιολογίας, φιλοσοφικής και μηχανολογίας αποτελούν τις καλύτερες επιλογές σας αν αποφασίσετε να σπουδάσετε στη Γερμανία. Η πλειονότητα των φοιτητών επιλέγει συνήθως να φοιτήσει στο πανεπιστήμιο μιας πόλης όπου το κόστος ζωής είναι χαμηλό. 

Τα κορυφαία πανεπιστήμια της Ευρώπης: Σύμφωνα με το περιοδικό «Der Spiegel», τα καλύτερα γερμανικά πανεπιστήμια είναι  Potsdam, Rostock, Chemnitz.

Προϋποθέσεις εγγραφής: Ορισμένοι κλάδοι σπουδών στα πανεπιστήμια της Γερμανίας υπόκεινται σε περιορισμούς εγγραφών, ενώ για άλλους κλάδους ισχύει μια διαδικασία καταμερισμού των υποψηφίων ώστε να αξιοποιούνται ομαλά οι θέσεις σπουδών.

Εξοδα φοίτησης – δίδακτρα: Η φοίτηση είναι δωρεάν. Χρειάζεται όμως να καταβάλετε ένα ποσό για τη συνέχιση των σπουδών σας (περίπου 61 ευρώ) ανά εξάμηνο και δύο κοινωνικές προσφορές αντίστοιχου ύψους για τη χρήση της φοιτητικής εστίας και των εγκαταστάσεων του πανεπιστημίου.

Διάρκεια φοίτησης: Οι βασικές σπουδές για να φθάσετε στο πτυχίο είναι κατά κανόνα τέσσερα εξάμηνα που συχνά ολοκληρώνονται με μια ενδιάμεση «προπτυχιακή εξέταση», ενώ οι κύριες σπουδές ολοκληρώνονται σε τέσσερα-έξι εξάμηνα με τελική εξέταση επαγγελματικής κατάρτισης.

Πληροφορίες: Για πληροφορίες απευθυνθείτε τηλεφωνικώς στην ειδική υπηρεσία της γερμανικής πρεσβείας.

Τα καλύτερα πανεπιστήμια της Ευρώπης: Στην Ελβετία υπάρχουν 12 κρατικά πανεπιστήμια εκ των οποίων τα δύο είναι ομοσπονδιακά τεχνικά ινστιτούτα. Οι γλώσσες διδασκαλίας διαφέρουν, ανάλογα με την περιοχή όπου βρίσκεται το κάθε πανεπιστήμιο.

Προϋποθέσεις εγγραφής: Για να φοιτήσει κάποιος στην Ελβετία πρέπει κατ’ αρχάς να γνωρίζει τη γλώσσα με την οποία διδάσκεται η ύλη στο πανεπιστήμιο που τον ενδιαφέρει.

Εξοδα φοίτησης – δίδακτρα: Εξαρτώνται από το εκπαιδευτικό ίδρυμα στο οποίο θα φοιτήσετε. Τα δίδακτρα ξεκινούν από 1.000 ελβετικά φράγκα (650 ευρώ) και φτάνουν ως τις 8.000 ετησίως (5.480 ευρώ).

Διάρκεια φοίτησης: Οταν ολοκληρώσετε τέσσερα χρόνια σπουδών με επιτυχία, σας παρέχεται το ακαδημαϊκό δίπλωμα «Lizentiat» που είναι περίπου ισόβαθμο με το Master’s degree, Μ.Α. ή Μ.Sc. ή ένα δίπλωμα.

Πληροφορίες: Πρεσβεία Ελβετίας, (Ιασίου 2, Κολωνάκι-Αθήνα, τηλ. 210 7230.364-5, www.eda.admin.ch/athens).
ΗΠΑ

Η Αμερική αποτελεί τη χώρα που «στεγάζει» κάποια από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. Διαθέτει 3.500 πολιτειακά και ιδιωτικά πανεπιστήμια στα οποία οι επιλογές σας είναι… χωρίς όρια, αφού στα περισσότερα από αυτά οι κλάδοι σπουδών είναι αρκετές δωδεκάδες.

Διάρκεια σπουδών: Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τους εκπροσώπους του FulBright, τα πανεπιστήμια στις ΗΠΑ χωρίζονται ως εξής:

1. Στα κολέγια διετούς φοίτησης

που προσφέρουν προγράμματα σπουδών και χορηγούν το πτυχίο Assosiate. Πολλά από αυτά προσφέρουν προγράμματα σε τεχνικούς και επαγγελματικούς κλάδους, ενώ άλλα κολέγια έχουν προγράμματα που ισοδυναμούν με τα δύο πρώτα χρόνια των τετραετούς φοίτησης κολεγιών/πανεπιστημίων.

2. Στα κολέγια/πανεπιστήμια τετραετούς φοίτησης που προσφέρουν προγράμματα πτυχίων σπουδών

στις ανθρωπιστικές, κοινωνικές και θετικές επιστήμες και χορηγούν πτυχία Bachelor. Πολλά από αυτά τα κολέγια προσφέρουν, επίσης, μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών και χορηγούν πτυχία Master PhD (διδακτορικό).

3. Στα τεχνολογικά ινστιτούτα και πολυτεχνεία:

Είναι μεγάλα ή μικρά πανεπιστήμια και περιλαμβάνουν κυρίως προγράμματα στις θετικές επιστήμες και στη μηχανική. Χορηγούν πτυχία Bachelor, Master και PhD.

4. Στις ιατρικές και νομικές σχολές

που ανήκουν σε μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών. Οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές πρέπει να ολοκληρώσουν πτυχιακές σπουδές σε προϊατρικές ή προνομικές επιστήμες για να συνεχίσουν σε αυτούς τους κλάδους.

Προϋποθέσεις εγγραφής:

Κάθε κολέγιο έχει τους δικούς του όρους εγγραφής, ενώ για ένα ακαδημαϊκό έτος (εννέα μήνες) το κόστος υπολογίζεται σε 13.210 ευρώ στα πολιτειακά κολέγια και σε 23.480 ευρώ στα ιδιωτικά κολέγια.

Πληροφορίες: Fulbright (Βασ. Σοφίας 6, Αθήνα, τηλ. 210 7241.811-2).

Ιταλία

Χώρα με παράδοση στην ιατρική, στην αρχιτεκτονική και στις καλές τέχνες, αποτελεί εδώ και πολλές δεκαετίες τον «κλασικό» πόλο έλξης για πολλούς έλληνες φοιτητές.

 

Τα καλύτερα πανεπιστήμια της Ευρώπης και των ΗΠΑ