ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ

ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ

ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ

 

Τη θεωρητική κατεύθυνση επιλέγουν υποχρεωτικά όσοι υποψήφιοι επιθυμούν να εισαχθούν στα τμήματα της νομικής, των φιλολογιών και των Μ.Μ.Ε.

Επίσης κάποιοι υποψήφιοι που επιθυμούν να εισαχθούν σε οικονομικές σχολές του 5ου πεδίου μέσω της θεωρητικής κατεύθυνσης χωρίς να εκτεθούν σε μαθήματα με υψηλότερο δείκτη ¨επικινδυνότητας¨, όπως είναι τα μαθήματα της θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης.

Τέλος ένα μέρος των υποψηφίων που απλά φοβούνται τα θετικά μαθήματα και επιλέγουν την κατεύθυνση αυτή ως τη λιγότερο ¨κακή¨.

Γεγονός πάντως είναι ότι τα μαθήματα κατεύθυνσης των θεωρητικών στη Γ΄λυκείου (Ιστορία, Αρχαία Ελληνικά, Λατινικά, Νέα ελληνικά) προσφέρονται για πιο εξασφαλισμένες επιδόσεις στον μελετηρό υποψήφιο. Δηλαδή όποιος έχει προετοιμαστεί κατάλληλα στην Ιστορία, τα Λατινικά, το Γνωστό των Αρχαίων δεν μπορεί παρά να πάρει το βαθμό τον οποίο αντικειμενικά αξίζει, μιας και η πιθανότητα δυσάρεστων εκπλήξεων είναι πολύ περιορισμένη.

Στη θετική ή τεχνολογική κατεύθυνση με δεδομένη την παρουσία ασκήσεων σε μαθηματικά , φυσική, χημεία, η ¨επικινδυνότητα¨ του να προκύψει μια άσκηση στην οποία ο υποψήφιος δε θα μπορέσει να ανταποκριθεί επαρκώς είναι αυξημένη και η επίτευξη μιας υψηλής βαθμολογίας δυσκολότερη.

Άρα η θεωρητική κατεύθυνση προσφέρεται για υποψηφίους που έχουν τη διάθεση να προσπαθήσουν μεθοδικά και να επιτύχουν τους στόχους τους.
ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ
Τα Aρχαία Eλληνικά είναι το 1ο μάθημα βαρύτητας στη Γ΄ Λυκείου. Aυτό σημαίνει ότι ο βαθμός των γραπτών εξετάσεων έχει πολύ μεγάλη σημασία γιατί προσμετράται και για την εξαγωγή του Μ.Ο. αλλά και πολλαπλασιάζεται με τον μεγαλύτερο συντελεστή του 1,3.

Αυτήν την προσέγγιση προσπαθούμε κάθε φορά να την αντιληφθούν οι μαθητές μας, αφού κάθε αδικαιολόγητα χαμένη μονάδα είναι δύσκολο να αναπληρωθεί από άλλο μάθημα. Η πείρα μας έχει διδάξει ότι πολλές φορές οι μαθητές αντιμετωπίζουν με σχετική επιπολαιότητα ερμηνευτικές και πραγματολογικές ερωτήσεις που τους φαίνονται απλές ή και κάποιες φορές αυτονόητες.

Γι΄ αυτό και βλέπουμε κάποιες φορές τη βαθμολογία σε χρονιές που ¨έπεσαν ευκολότερα θέματα¨ να μην είναι τόσο υψηλή όσο αρχικά είχε υπολογιστεί. Οι απαντήσεις στα θέματα του διδαγμένου κειμένου των Αρχαίων απαιτούν μεγάλη προσοχή, ακρίβεια, ευστοχία και σαφήνεια. Δε θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι πολλές φορές θα διευκόλυνε και θα εξασφάλιζε τον υποψήφιο να οργανώνει στο πρόχειρό του την απάντηση στις ερμηνευτικές και πραγματολογικές ερωτήσεις.

Είναι μια διαδικασία που θα του κοστίσει ελάχιστα λεπτά από το τρίωρο, μπορεί όμως να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο μιας ελλιπούς ή μερικώς εκτός θέματος απάντησης. Προσοχή επίσης πρέπει να δίνεται στη μετάφραση και του διδαγμένου και του αδίδακτου.

Πολλές φορές οι υποψήφιοι παραδίνουν μια μετάφραση, η οποία επιεικώς δε βγάζει νόημα, την οποία ακόμη και οι ίδιοι ξαναδιαβάζοντας δεν καταλαβαίνουν.

Πρέπει λοιπόν να φροντίσουν, ώστε το τελικό κείμενο που θα παραδώσουν και να βγάζει νόημα και να είναι γραμμένο σε τέτοια γλώσσα που να είναι προσπελάσιμο από τον αναγνώστη. Επίσης αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι δεν υπάρχουν θέματα που να χαρακτηρίζονται ως SOS ή SOSARA!

Η ύλη είναι οτιδήποτε περιλαμβάνεται στις σελίδες του σχολικού εγχειριδίου και τίποτα δεν μπορεί να αφαιρεθεί ή να υποβαθμιστεί από τον οποιονδήποτε διδάσκοντα, όσο αυθεντία κι αν ο ίδιος θεωρεί τον εαυτό του! Θέματα που έχουν τεθεί σε προηγούμενα έτη ή σε ευρείας γκάμας εξετάσεις, πάντα έχουν τις ίδιες πιθανότητες να είναι τα αντικείμενα εξέτασης με οποιαδήποτε άλλα.

Έτσι κάθε μαθητής, που σέβεται την προσπάθεια που κάνει και το χρόνο που δαπανά, πρέπει να στέκεται πάντα κριτικά και επικριτικά έναντι οποιουδήποτε επιχειρεί να κάνει προγνωστικά που μπορούν να αποδειχθούν ολέθρια. Άλλο να πει κάποιος καθηγητής ότι ένα συγκεκριμένο κεφάλαιο είναι πολύ σημαντικό και άλλο να προτείνει, εμμέσως πλην σαφώς, στους μαθητές του να παραμερίσουν κάτι γιατί έχει εξεταστεί στο παρελθόν ή γιατί ο ίδιος δεν το θεωρεί αξιόλογο.

Ένα παράγοντας τον οποίο δεν πρέπει να παραβλέψουμε είναι οι γνώσεις στη Γραμματική και το Συντακτικό από τη Β΄ λυκείου, οι οποίες πρέπει να οργανωθούν καλύτερα και να εμπλουτιστούν επαρκώς, ώστε να ενισχύσουν κι αυτές με τη σειρά τους την προσπάθεια για την απόκτηση μιας καλής βαθμολογίας.
Σημαντικός είναι επίσης ο ρόλος των Λατινικών, ενός μαθήματος που η διδασκαλία του ξεκινά στη Β΄ Λυκείου με τους καλύτερους οιωνούς. Σαν παιχνιδάκι φαντάζουν τα πρώτα κειμενάκια, με το πέρασμα του χρόνου όμως οι απαιτήσεις σε Γραμματική και Συντακτικό αυξάνονται αποδιοργανώνοντας έτσι πολλούς υποψηφίους.

Τα πράγματα όμως είναι απλούστερα, αφού τις μισές μονάδες μπορεί να τις εξασφαλίσει κανείς μόνο από τη μετάφραση και την ερώτηση εισαγωγής. Άρα το 28% των περσινών μαθητών της Β΄ Λυκείου και το 32% των μαθητών της Γ΄ Λυκείου που έγραψαν κάτω από τη βάση και ¨μυθοποίησαν¨ τις δυσκολίες των Λατινικών, απλά δεν είχαν διαβάσει ούτε τις μεταφράσεις ούτε τις λιγοστές σελίδες εισαγωγής ή, ενώ θεώρησαν ότι τα είχαν εμπεδώσει, δεν κατάφεραν να τα αναπαραγάγουν στις εξετάσεις.
ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ
Ένα μάθημα που επίσης ιδιαίτερα έχει μυθοποιηθεί λόγω της θρυλούμενης δυσκολίας του αλλά και της πραγματικής πολύ μεγάλης αποτυχίας είναι η Ιστορία. Ιδιαίτερα φαίνεται να δυσκολεύει τους υποψηφίους της θεωρητικής κατεύθυνσης οι οποίοι εξετάζονται σε δύο ιστορίες που εξετάζουν κάποιες κοινές περιόδους και γεγονότα.

Τα διδασκόμενα εγχειρίδια μπορεί να μην αποτελούν σε όλα τους τα σημεία πρότυπα γραφής, ενώ πολλές φορές και οι διορθωτές των γραπτών δίνουν μια όχι και τόσο συνεπή εικόνα με τις εντυπωσιακές διαφορές στη βαθμολογία.

Όλα αυτά δημιουργούν μια δυσοίωνη αίσθηση στους μαθητές οι οποίοι δεν κατανοούν έγκαιρα ότι τα προβλήματα αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με οργανωμένο και μεθοδικό διάβασμα, με κατανόηση και μελέτη των πηγών.

Η Ιστορία δεν απαιτεί τη στείρα αποστήθιση αλλά την κατανόηση των γεγονότων, τη χρονική τους κατάταξη, την κατανόηση των μεταξύ τους σχέσεων προκειμένου να αντιληφθούν οι μαθητές την ιστορική συνέχεια και αλληλουχία.
ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ – Σύγκριση Διδάκτρων

Εξουσιοδοτημένοι αντιπρόσωποι πανεπιστημίων σε Σλοβακία, Τσεχία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Αυστρία, Σερβία. Η σωστή επιλογή για επιτυχημένες σπουδές στο εξωτερικό σε Ιατρική, Οδοντιατρική, Φαρμακευτική, Κτηνιατρική, Πολυτεχνείο στην Κεντρική Ευρώπη και άλλες 180 ειδικότητες στην Αυστρία.

Πανεπιστήμια ΙατρικήςΔίδακτρα (6 χρόνια)Γλώσσα Διδασκαλίας
Comenius Medical University in Bratislava, Slovakia9,500 ευρώ ανά έτοςΑγγλική
Jessenius Medical University in Martin, Slovakia9,500 ευρώ ανά έτοςΑγγλική
Safarik Medical University in Kosice, Slovakia10,500 ευρώ ανά έτοςΑγγλική
Gr.T. Popa Medical University in Iasi, Romania7,500 ευρώ ανά έτοςΑγγλική
Ovidius Medical University in Constanza, Romania5,000 ευρώ ανά έτοςΑγγλική
Cluj Napoca Medical University in Cluj, Romania7,500 ευρώ ανά έτοςΑγγλική και Γαλλική
Carol Davila Medical University in Bucharest, Romania7,500 ευρώ ανά έτοςΑγγλική και Γαλλική
Sofia Medical University in Sofia, Bulgaria8,000 ευρώ ανά έτοςΑγγλική
Varna Medical University in Varna, Bulgaria8,000 ευρώ ανά έτοςΑγγλική
Plovdiv Medical University in Plovdiv, Bulgaria8,000 ευρώ ανά έτοςΑγγλική
Novi Sad Medical University in Novi Sad, Serbia5,500 ευρώ ανά έτοςΑγγλική
Semmelweis Medical University in Budapest, Hungary18,200 δολάρια ανά έτοςΑγγλική
University of Medicine in Szeged, Hungary15,200 δολάρια ανά έτοςΑγγλική
University of Medicine in Pecs, Hungary16,750 δολάρια ανά έτοςΑγγλική
Vienna Medical University in Vienna, AustriaΔωρεάνΓερμανική

Σπουδές Ιατρικής στην Ευρώπη

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΠΟΥΔΩΝ: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ – Σπουδές Ιατρικής στην Ευρώπη
Η διάρκεια σπουδών για την Ιατρική είναι 6 χρόνια.

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΤΕΣΤ: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ – Σπουδές Ιατρικής στην Ευρώπη
Στο εισαγωγικό τεστ για την Ιατρική εξετάζεται η βιολογία και η χημεία. Πρόκειται για ένα τεστ πολλαπλών επιλογών, για το οποίο σας προετοιμάζουμε πλήρως ώστε να έχετε 100% επιτυχία.

Ερωτήσεις Βιολογίας Χημείας

ΕΓΓΡΑΦΗ: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ – Σπουδές Ιατρικής στην Ευρώπη
Η εγγραφή στην Ιατρική είναι άμεση. Με μια απλή αίτηση στη σχολή μας ο υποψήφιος θεωρείται ευθύς φοιτητής στο πρώτο έτος της σχολής. Η γλώσσα διδασκαλίας είναι η αγγλική.

Συμπληρώστε Την Φόρμα Εγγραφής

ΠΡΩΤΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ – Σπουδές Ιατρικής στην Ευρώπη
Η πρώτη εγκατάσταση γίνεται με την ευθύνη της εταιρίας Epimorphosi. Εμείς φροντίζουμε για την πρώτη εγκατάσταση, την εγγραφή, την κατατόπιση των φοιτητών, καθώς και για την εύρεση του κατάλληλου σπιτιού για τη διαμονή τους.

Διαβάστε Περισσότερες Πληροφορίες Για Την Διαδικασία

ΔΟΑΤΑΠ (ΔΙΚΑΤΣΑ): ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ – Σπουδές Ιατρικής στην Ευρώπη
Δεν απαιτείται εξέταση ΔΟΑΤΑΠ (ΔΙΚΑΤΣΑ). Η αναγνώριση του ΠΤΥΧΙΟΥ  είναι άμεση.

Δείτε την Σύγκριση Διδάκτρων Στα Πανεπιστήμια Ιατρικής

 Επικοινωνήστε μαζί μας ΕΔΩ
ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ