Σπουδές στη Βουλγαρία Ιατρική Οδοντιατρική Φαρμακευτική

Σπουδές στη Βουλγαρία Ιατρική Οδοντιατρική Φαρμακευτική

Σπουδές στη Βουλγαρία Ιατρική Οδοντιατρική Φαρμακευτική

Σπουδές στη Βουλγαρία Ιατρική Οδοντιατρική Φαρμακευτική, τα τελευταία χρόνια η Βουλγαρία αναδεικνύεται σε μια από τις προσφιλέστερες επιλογές γεγονός που αποδεικνύεται από την αύξηση των Ελλήνων φοιτητών κατά 320% μέσα σε 4 χρόνια.

Φαίνεται ότι το χαμηλό κόστος διαβίωσης. Σπουδές στη Βουλγαρία Ιατρική Οδοντιατρική Φαρμακευτική

σε συνδυασμό με την κοντινή απόσταση λειτουργούν ως θέλγητρα για πολλούς γονείς. Ακολούθως παρατίθενται πληροφορίες για όσους επιθυμούν να σπουδάσουν στην όμορη χώρα της Βαλκανικής χερσονήσου.

Αναγνωρισμένα πανεπιστήμια. Σπουδές στη Βουλγαρία Ιατρική Οδοντιατρική Φαρμακευτική

Όσοι επιθυμούν να σπουδάσουν στη Βουλγαρία μπορούν να ενημερωθούν από τον αναλυτικό κατάλογο με τα αναγνωρισμένα πανεπιστήμια καθώς και τα τμήματά τους στον ακόλουθο σύνδεσμο του ΔΟΑΤΑΠ:

Ιατρική ή την Οδοντιατρική. Σπουδές στη Βουλγαρία Ιατρική Οδοντιατρική Φαρμακευτική

Να αναφέρουμε ότι για κάποιον που θα επιλέξει την Ιατρική ή την Οδοντιατρική η επαγγελματική αναγνώριση των τίτλων θα γίνει από τις κατά τόπους Νομαρχίες ή το υπουργείο Παιδείας καθώς η Βουλγαρία αποτελεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα καλύτερα πανεπιστήμια της Βουλγαρίας. Σπουδές στη Βουλγαρία Ιατρική Οδοντιατρική Φαρμακευτική

Σύμφωνα με την αξιολόγηση webofmetrics το καλύτερο πανεπιστήμιο της Βουλγαρίας είναι το Αγ. Κλίμεντ Όχριντσκι στη Σόφια που κατέχει την 593η θέση στην παγκόσμια κατάταξη.

Το εν λόγω πανεπιστήμιο

βρίσκεται πιο χαμηλά συγκριτικά με το Αριστοτέλειο, το Καποδιστριακό, Πανεπιστήμιο Κρήτης και Πάτρας όμως τοποθετείται πιο ψηλά από τα Πανεπιστήμια Ιωαννίνων, Θεσσαλίας, Αιγαίου, Δημοκρίτειο κλπ.

Κόστος διαβίωσης. 

Στο παραπάνω κόστος οι γονείς θα πρέπει να υπολογίσουν και τα έξοδα διαμονής. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το κόστος των ενοικίων για ένα διαμέρισμα δύο δωματίων στη Σόφια ανέρχεται στα 270-350 ευρώ.

Πλέβεν 

Αν στο παραπάνω ποσό προσθέσουμε και τα έξοδα για φαγητό – διασκέδαση το κόστος για έναν φοιτητή ανέρχεται περίπου στα 600 ευρώ. Φυσικά αν κάποιος επιλέξει το Πλέβεν το κόστος μπορεί να μειωθεί στα 500 ευρώ.

Προϋποθέσεις εισαγωγής. 

Για τα περισσότερα αγγλόφωνα τμήματα στη Βουλγαρία δεν απαιτούνται εισαγωγικές εξετάσεις αντίστοιχες των πανελληνίων.

Η εισαγωγή

γίνεται με το απολυτήριο του Λυκείου. Ο υποψήφιος οφείλει να γνωρίζει όμως σε καλό επίπεδο την αγγλική γλώσσα και θα κληθεί να εξεταστεί στην αγγλική γλώσσα προκειμένου να διαπιστωθεί η επάρκειά του σε αγγλόφωνο πρόγραμμα.

Όσοι επιλέξουν βουλγαρόφωνες σπουδές

θα πρέπει να παρακολουθήσουν ένα προκαταρκτικό έτος για την εκμάθηση της βουλγαρικής γλώσσας. Το κόστος για το προπαρασκευαστικό έτος ανέρχεται περίπου στα 3.000-3.500 ευρώ.

Το προπαρασκευαστικό έτος

μπορεί να πραγματοποιηθεί και στην Ελλάδα όμως όπως μας είπαν αρκετοί φοιτητές είναι προτιμότερο να γίνει στη Βουλγαρία ώστε να έχει ο υποψήφιος μεγαλύτερη τριβή με την γλώσσα.

Πανβουλγαρικές εξετάσεις. 

Στα πιο πάνω αξίζει να προσθέσουμε ότι υπάρχει και η επιλογή να συμμετάσχει ο ενδιαφερόμενος φοιτητής σε Πανβουλγαρικές εξετάσεις και να επιτύχει την εισαγωγή του σε ένα τμήμα πληρώνοντας πολύ χαμηλά δίδακτρα.

Σπουδές στη Βουλγαρία Ιατρική Οδοντιατρική Φαρμακευτική.

Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Σόφιας, Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βάρνας, Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Φιλιππούπολης.

Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Σόφιας

Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βάρνας

Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Φιλιππούπολης

Πανεπιστήμια Ιατρικής – Σύγκριση Διδάκτρων

Πανεπιστήμιο/ια που σας ενδιαφέρουν:

1) ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

Α) Τηλεφωνία: Σπουδές στη Βουλγαρία Ιατρική Οδοντιατρική Φαρμακευτική

Επικοινωνήστε με τον πάροχο του τηλεφώνου σας στη Ελλάδα για να σας ενεργοποιήσουν την περιαγωγή όταν θα ταξιδέψετε, καλό θα είναι στο πακέτο σας να έχετε και πρόσβαση στο ίντερνετ.

Μπορείτε να κατεβάσετε τις εφαρμογές VIBER ή WhatsApp για δωρεάν κλήσεις προς όλους. Όταν φθάσετε στην Βουλγαρία οι συνεργάτες μας θα σας καθοδηγήσουν για να αγοράσετε βουλγαρικό νούμερο για τον φοιτητή.

Β) Τραπεζικός Λογαριασμός: Σπουδές στη Βουλγαρία Ιατρική Οδοντιατρική Φαρμακευτική

Ανοίξτε τραπεζικό λογαριασμό στην τράπεζα την οποία συνεργαζόσαστε στην Ελλάδα στο όνομα του φοιτητή και ζητήστε την κάρτα ανάληψης μετρητών για τα ΑΤΜ, έτσι θα μπορεί να κάνει ανάληψη χρημάτων από οποιαδήποτε τράπεζα στον κόσμο με μία μικρή χρέωση για την ανάληψη.

Εάν επιθυμείτε μπορούμε να ανοίξουμε τραπεζικό λογαριασμό στην Βουλγαρία μόνο με την αστυνομική ταυτότητα του φοιτητή.

Η διαφορά είναι ότι εάν καταθέσετε από Ελλάδα σε οποιαδήποτε τράπεζα του εξωτερικού έχετε την χρέωση του εμβάσματος εξωτερικού και τα χρήματα θα εμφανίζονται στον λογαριασμό μετά από τρεις εργάσιμες ημέρες ενώ από τον λογαριασμό της Ελλάδας πραγματοποιεί άμεσα την ανάληψη.

Σας προτείνουμε την Eurobank-Post Bank με την οποία συνεργάζεται και το Πανεπιστήμιο της Σόφιας.

Να σημειώσουμε ότι παρόλο που η τράπεζα έχει την ίδια επωνυμία με αυτή της Ελλάδας, δεν υπάρχει συνεργασία των δύο τραπεζών Ελλάδας-Βουλγαρίας.

Γ) Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης: Σπουδές στη Βουλγαρία Ιατρική Οδοντιατρική Φαρμακευτική

Επίσης πρέπει να βγάλετε την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας.

Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης εκδίδεται από τον ασφαλιστικό σας φορέα με μια αίτηση σας. Με αυτήν τη κάρτα καλύπτεστε σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες όπως και στη Βουλγαρία.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την παρακάτω ιστοσελίδα: http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=509&langId=el

2) ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΣΑΣ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

Α) Συνάλλαγμα: Σπουδές στη Βουλγαρία Ιατρική Οδοντιατρική Φαρμακευτική

Στη Βουλγαρία το νόμισμα λέγεται «Λέβα» (Leva) και οι συναλλαγές γίνονται μόνο με Λέβα.

Ένα Λέβα είναι περίπου 0,51 ευρώ.

Με την άφιξή σας στο αεροδρόμιο της Σόφιας μπορείτε να κάνετε συνάλλαγμα στο αεροδρόμιο είτε στο ταμείο εάν είναι ανοιχτό είτε πραγματοποιώντας ανάληψη με την κάρτα σας από το ΑΤΜ. Τα χρήματα από τα ΑΤΜ είναι στο τοπικό νόμισμα.

Επίσης παντού υπάρχουν γραφεία συναλλάγματος και ΑΤΜ.

Β) Ταξί: Σπουδές στη Βουλγαρία Ιατρική Οδοντιατρική Φαρμακευτική

Τα ταξί είναι αρκετά φθηνά. Να χρησιμοποιείται μόνο τα ταξί που βρίσκονται σε πιάτσες, όπως έξω από το αεροδρόμιο, γιατί αυτά είναι ελεγχόμενα. Μια αξιόπιστη εταιρία ταξί είναι η “O.K.”

Βεβαιωθείτε ότι στην επωνυμία της συγκεκριμένης εταιρίας μετά τα γράμματα Ο και Κ υπάρχουν τελείες.

Γ) Διαμονή για τις πρώτες 3-5: Σπουδές στη Βουλγαρία Ιατρική Οδοντιατρική Φαρμακευτική

Όταν ενημερωθείτε για την ημερομηνία εξέτασης για το Πανεπιστήμιο της Σόφιας θα πρέπει να προγραμματίσετε το ταξίδι σας στη Σόφια και να μας ενημερώσετε γραπτώς και μέσω email (για αποφυγή παρεξηγήσεων) για την άφιξη σας στην χώρα έτσι ώστε οι συνεργάτιδές μας να σας παραλάβουν από το αεροδρόμιο και να σας μεταφέρουν στο ξενοδοχείο όπου θα μείνετε τις πρώτες ημέρες.

Παραλαβή από το αεροδρόμιο μπορούμε να κάνουμε μέχρι τις 10 το βράδυ. Διαφορετικά θα χρειαστεί να πάρετε ταξί τα οποία βρίσκονται έξω από την πύλη του αεροδρομίου όπου είναι ελεγχόμενα, όπως αναφέρουμε παραπάνω.

Πρόταση διαμονής για τις πρώτες 3-5 μέρες σας στην Βουλγαρία.

Κοντά στο κέντρο

St. George Hotel http://stgeorge-bg.com/

64, Knyaz Boris I Str., Centrum, 1000 Σόφια, Βουλγαρία

Hotel Niky http://hotel-niky.com/

16 NeofitRilskiStr, Centrum, 1000 Σόφια, Βουλγαρία

Τα δύο αυτά ξενοδοχεία είναι οικονομικά και πολύ κοντά στο κέντρο και στα γραφεία μας.

Παρακαλούμε στείλτε μας με email τα στοιχεία της πτήσης σας και το ξενοδοχείο που θα κλείσετε έτσι ώστε να κανονίσουμε την παραλαβή σας και την μεταφορά σας στο ξενοδοχείο σας.

Δ) Ενοικίαση διαμερίσματος – Οι υποχρεώσεις μας για την εύρεση διαμερίσματος

Εμείς κανονίζουμε με αξιόπιστα μεσιτικά γραφεία της Σόφιας που έχουμε συνεργαστεί και εμπιστευόμαστε να σας δείξουν διαμερίσματα κατάλληλα για φοιτητές και σύμφωνα με τις προτιμήσεις και επιθυμίες σας.

Δηλαδή είτε να είναι κοντά στο Πανεπιστήμιο της Σόφιας όπου θα μπορεί κάποιος να περπατήσει ως το Πανεπιστήμιο όχι περισσότερο από 10-12 λεπτά ή να είναι πιο κεντρικά αλλά να υπάρχει άμεση συγκοινωνία πολύ κοντά στο σπίτι.

Όλα τα σπίτια είναι πλήρως επιπλωμένα εκτός φυσικά από τα λευκά είδη, όπως σεντόνια, πετσέτες και άλλα προσωπικά αντικείμενα.

Το συμβόλαιο που υπογράφετε για το σπίτι ισχύει για έναν χρόνο.

Στο ενοίκιο δεν συμπεριλαμβάνονται τα λειτουργικά έξοδα του σπιτιού (ρεύμα, νερό, θέρμανση, κοινόχρηστα).

Σε παλαιότερες πολυκατοικίες, τα διαμερίσματα είναι πλήρως ανακαινισμένα, όχι όμως η είσοδος των πολυκατοικιών, γι΄αυτό μην αποθαρρυνθείτε από την εικόνα της εισόδου ενός διαμερίσματος.

Τα έξοδα αυτά να τα υπολογίσετε περίπου 40-50 ευρώ μηνιαίος.

Εάν θελήσετε να φύγετε από το σπίτι πριν την λήξη του συμβολαίου, η εγγύηση δεν θα σας επιστραφεί. Αυτός είναι και ο σκοπός του συμβολαίου, η κατοχύρωση και των δύο πλευρών.

Ε) Τηλεφωνική σύνδεση+internet: Σπουδές στη Βουλγαρία Ιατρική Οδοντιατρική Φαρμακευτική

Υπάρχουν πολλά πακέτα και αναλόγως τις ανάγκες του κάθε παιδιού θα αγοράσετε το καταλληλότερο. Η χρέωση είναι μεταξύ 10 και 25 ευρώ.

Ένας μέσος όρος για ένα πλήρες τηλεφωνικό πακέτο είναι τα 20 ευρώ.

Όλες οι εταιρίες ζητούν μια εγγύηση των 100 ευρώ ή οποία στους πρώτους μήνες τμηματικά πηγαίνει έναντι στον λογαριασμό του τηλεφώνου.

ΣΤ) Έξοδα: Σπουδές στη Βουλγαρία Ιατρική Οδοντιατρική Φαρμακευτική

Τα χρήματα που θα πρέπει να έχετε μαζί σας.

Εξέταστρα για το εισαγωγικό τεστ (120€)

Κόστος ξενοδοχείου.

Έξοδα για να κλείσετε σπίτι. (Θα χρειαστείτε δυόμιση ενοίκια συνολικά, ένα της εγγύησης, ένα το τρέχων και μισό για το μεσιτικό γραφείο).

Ζ) Εισαγωγικές εξετάσεις: Σπουδές στη Βουλγαρία Ιατρική Οδοντιατρική Φαρμακευτική

Μία ώρα πριν την εξέταση οι υποψήφιοι θα πρέπει να βρίσκονται στα γραφεία μας στην οδό Gurguliat 21-23, έτσι ώστε να τα συνοδεύσουμε στο εξεταστικό κέντρο του Πανεπιστήμιο της Σόφιας. Θα πρέπει να έχετε μαζί σας την ταυτότητά σας, ένα στυλό και τα εξέταστρα των 120€.

Η) Δίδακτρα: Σπουδές στη Βουλγαρία Ιατρική Οδοντιατρική Φαρμακευτική

Κόστος πρώτης δόσης για το Πανεπιστήμιο της Σόφιας, 4,030€ (4000€ τα δίδακτρα και 30€ τα έξοδα της τράπεζας.

Αν δεν είναι δυνατόν να καταβληθούν σε μετρητά, θα τα καταθέσετε σε λογαριασμό του Πανεπιστήμιο της Σόφιας αμέσως μετά το εισαγωγικό τεστ. Αυτό σημαίνει ότι ή θα πρέπει να τα έχετε μαζί σας ή να δώσετε εντολή στην τράπεζά σας να τα καταθέσει. Καθώς θα πραγματοποιηθεί έμβασμα εξωτερικού να γνωρίζετε ότι αναλόγως την τράπεζα θα υπάρχει και η ανάλογη προμήθεια.

Βεβαιωθείτε ότι σε κάθε περίπτωση το ποσό που θα φθάσει στον λογαριασμό του πανεπιστημίου θα είναι 4.000€.

Στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού Πανεπιστημίου MU Sofia

Για την Ιατρική / Οδοντιατρική: Σπουδές στη Βουλγαρία Ιατρική Οδοντιατρική Φαρμακευτική

Account holder: Medical University –Sofia, Faculty of Medicine

Bank name: Eurobank Bulgaria

BIC: BPBIBGSF

IBAN: BG63 BPBI 7940 3163 9822 01

As a reason of payment please state: semester tax, your name Faculty

Για την Φαρμακευτική: Σπουδές στη Βουλγαρία Ιατρική Οδοντιατρική Φαρμακευτική

Account holder: Medical University –Sofia, Faculty of Pharmacy

Bank name: Eurobank Bulgaria

BIC: BPBIBGSF

IBAN: BG07 BPBI 7940 3163 9834 03

As a reason of payment please state: semester tax, your name Faculty

Για την Οδοντιατρική:

Account holder: Πανεπιστήμιο της Σόφιας Medical University –Sofia, Faculty of Dental Medicine

Bank name: BNB –Central

BIC: BNBGBGSD

IBAN: BG12BNBG96613100130401

As a reason of payment please state: semester tax, your name Faculty №

Θ) Στοιχεία επικοινωνίας

Ι) Αποστολή δεμάτων προς Βουλγαρία

Εάν θέλετε να στέλνετε πράγματα από και προς την Βουλγαρία υπάρχουν εταιρίες που κάνουν δρομολόγια από και προς την Βουλγαρία που μεταφέρουν και ασυνόδευτα δέματα.

Μία από αυτές που χρησιμοποιούμε και εμείς είναι η “TOURIST SERVICE” η οποία έχει γραφεία στην Αθήνα και στον Πειραιά στις παρακάτω διευθύνσεις

Καρόλου Κουν 22, Αθήνα – Πλατεία Καραϊσκάκη, 10437, ΑΤΤΙΚΗΣ Τηλέφωνο για πληροφορίες 2105222345 και

Ακτή Κονδύλη 56, Πειραιάς, 18545, ΑΤΤΙΚΗΣ

Τηλέφωνο για πληροφορίες 2104636711

Ενδεικτικά για αποστολή δέματος βάρους 1-5 κιλών η ελάχιστη χρέωση είναι 5 ευρώ ενώ για κάθε επιπλέον κιλό είναι 1 ευρώ.

Επίσης μπορείτε να στείλετε και μετρητά.

Η χρέωση για ποσά έως 120 ευρώ είναι 3 ευρώ και για ποσά άνω τον 120 ευρώ είναι 2,5% του ποσού.

Κ) Μεταφορά χρημάτων μέσω τραπέζης

Με βάση τα ισχύοντα capital control στην Ελλάδα μπορεί κάποιος να μεταφέρει σε τράπεζα του εξωτερικού 1.000 ευρώ το μήνα.

Για φοιτητές μπορείτε να μεταφέρετε έως 5.000 ευρώ ανά τρίμηνο, έπειτα από αίτηση στην τράπεζά σας, προσκομίζοντας τα δικαιολογητικά που θα σας ζητηθούν.

Λ) Αεροπορικά εισιτήρια

Για αεροπορικά εισιτήρια μπορείτε να απευθυνθείτε και στην Ryanair η οποία πολύ τακτικά έχει πολύ καλές προσφορές που ξεκινούν από 9.90 ευρώ η απλή μετάβαση προς Σόφια. https://www.ryanair.com/gr/el/

Μ) Αργίες Βουλγαρίας: Σπουδές στη Βουλγαρία Ιατρική Οδοντιατρική Φαρμακευτική

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Ιανουαρίος 1η New Year’s Day

Μάρτιος 3η Liberation Day Holiday

Μάρτιος 4η Bridge Holiday

Απρίλιος 29η Orthodox Good Friday

Μάϊος 1η Labour Day – Orthodox Easter

Μάϊος 2η Orthodox Easter Monday

Μάϊος 6η St Georges Day

Μάϊος 23η Bridge Holiday

Μάϊος 24η Culture and Literacy Day

Σεπτέμβριος 5η Bridge Holiday

Σεπτέμβριος 6η Unification Day

Σεπτέμβριος 21η Independence Day Holiday

Σεπτέμβριος 22η Independence Day Holiday

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Οκτώβριος 30η DST End

Νοέμβριος 1η National Revival Day

Δεκέμβριος 24η

Christmas Eve

Δεκέμβριος 25η

Christmas Day

Δεκέμβριος 26η Second Day of Christmas