Σπουδάζω στο εξωτερικό

Σπουδάζω στο εξωτερικό

Σπουδάζω στο εξωτερικό

Η απόφαση να αφήσει κανείς τον τόπο διαμονής του και την καθημερινότητά του, την οικογένειά του και τα δεδομένα του, δεν είναι ποτέ εύκολη. Ορισμένες φορές, όμως, αξίζει πραγματικά να κάνει κανείς αυτό το βήμα.

Ο κύριος λόγος που πολλοί συμπατριώτες μας «ξενιτεύονται» είναι για τις σπουδές τους. Αυτή τη στιγμή, αρκετές δεκάδες χιλιάδες Έλληνες και Ελληνίδες ζουν και σπουδάζουν στο εξωτερικό. Δημοφιλέστερος προορισμός παραμένει η Μεγάλη Βρετανία, με τη Γερμανία, την Ιταλία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, και τις ΗΠΑ.

Τι κερδίζει ωστόσο κανείς από αυτή την εμπειρία; Ποια είναι τα οφέλη μίας πολύ απαιτητικής επένδυσης σε χρόνο, χρήμα, και προσπάθεια;

Πώς ωφελείται ο φοιτητής του εξωτερικού, πέρα, φυσικά, από τις ακαδημαϊκές γνώσεις που θα λάβει οι οποίες πολύ συχνά είναι μάλιστα και υψηλότερου επιπέδου από το επίπεδο σπουδών που προσφέρεται σήμερα στην Ελλάδα, η οποία δυστυχώς και βάσει ερευνών, παρουσιάζει μόνο ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις όσον αφορά σε εκπαιδευτικά ιδρύματα και προγράμματα σπουδών;

Ας δούμε λοιπόν την ευρύτερη έννοια του «σπουδάζω στο εξωτερικό»:

Καταρχάς θα γνωρίσετε μία νέα χώρα, τον πολιτισμό της, τον τρόπο ζωής της, τα πλεονεκτήματά της, και θα έχετε την ευκαιρία να αποκομίσετε σημαντικές εμπειρίες από τη γνώση και τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα στον τομέα που σας αφορά.

Επίσης, θα έρθετε σε επαφή με πολλές διαφορετικές κουλτούρες και τρόπους σκέψης, καθώς στα διεθνή προγράμματα σπουδών, είναι πολύ συνηθισμένο να συνυπάρχουν σε μία τάξη φοιτητές από πολλές διαφορετικές χώρες, αλλά και ηπείρους.

Ο σύγχρονος άνθρωπος και επαγγελματίας οφείλει να μπορεί να επικοινωνήσει, αλλά και να συνεργαστεί με οποιονδήποτε, επομένως όσο πιο γνωστές σας είναι οι δυσκολίες και οι τρόποι να τις αντιμετωπίσετε αναφορικά με αυτό, τόσο πιο εύκολα γίνεται δυνατό.

Σπουδές δεν σημαίνει μόνο οι πρακτικές και θεωρητικές γνώσεις των βιβλίων και της αίθουσας διδασκαλίας. Μεγάλη σημασία έχει και το δίκτυο γνωριμιών που αποκτά κανείς. Στο εξωτερικό έχετε πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα να διευρύνετε το δίκτυό σας και όσον αφορά στους επαγγελματικούς κλάδους, και στις χώρες, και στις εταιρίες.

Ο φοιτητής που σπουδάζει στο εξωτερικό, αυτομάτως θεωρείται υποψήφιος και για να εργαστεί στο εξωτερικό, όπου η εργασιακή κινητικότητα είναι κατά πολύ περισσότερο αυξημένη από ότι στην Ελλάδα. Άρα οι ευκαιρίες για επαγγελματική αποκατάσταση και εξέλιξη είναι περισσότερες και καλύτερες.

Αυτό που φαντάζει ανησυχητικό και προβληματικό στην αρχή, δηλαδή το να αναλάβει κάποιος τις ευθύνες της καθημερινής ζωής του, στην πορεία αποδεικνύεται σημαντικό εφόδιο, καθώς ο φοιτητής του εξωτερικού μαθαίνει να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες μόνος του, «παίρνει τη ζωή στα χέρια του», ωριμάζει πιο γρήγορα και μαθαίνει να παίρνει αποφάσεις και να ξεπερνά τα προβλήματα πιο εύκολα.

Καλώς ή κακώς, στην Ελλάδα ακόμα ισχύει, έστω και ενδόμυχα, η άποψη ότι οι σπουδές στο εξωτερικό προσφέρουν συγκριτικό πλεονέκτημα όσον αφορά και στην κοινωνική αναγνώριση, και στην επαγγελματική καταξίωση και τις ευκαιρίες σε αυτόν τον τομέα.

Επιπρόσθετα, μην ξεχνάμε ότι θα τελειοποιήσετε και τη γνώση της γλώσσας της χώρας στην οποία θα διαμένετε, καθώς η καθημερινή χρήση, αλλά και η εξοικείωση με την διεθνή ορολογία του κλάδου σας, σας οδηγούν σε πιο πρακτικό και υψηλό επίπεδο γλωσσομάθειας.

Τέλος, έστω και σε θεωρητικό επίπεδο, οι σπουδές στο εξωτερικό είναι μία συνολική εμπειρία, την οποία κάποιος μπορεί να καταλάβει και να βιώσει, μόνο όταν τη ζήσει. Έχοντας αυτή την εμπειρία, απομακρύνετε την ταμπέλα του «άγνωστου» από τη ζωή στο εξωτερικό και σε μια άλλη χώρα.

Αναλογιζόμενοι επομένως όλα αυτά τα σημεία (αλλά και άλλα πολλά που ο καθένας μπορεί να θεωρήσει ως οφέλη), μπορούμε να πούμε ότι γενικά τις σπουδές και ειδικότερα τις σπουδές στο εξωτερικό, κάθε άλλο παρά ως μία περιορισμένη ακαδημαϊκή διαδικασία πρέπει να τις δούμε.

Αντιθέτως, αποδεικνύεται ότι για τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών που ζουν και σπουδάζουν στο εξωτερικό, αυτή η περίοδος αποτελεί μία εμπειρία ζωής.

Η Ελλάδα, πρώτη σε φοιτητική μετανάστευση με κριτήριο τον συνολικό πληθυσμό των χωρών ΟΟΣΑ

Περίπου 51.000 Έλληνες σπουδάζουν στο εξωτερικό, με βάση τα στοιχεία της τελευταίας έκθεσης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Πρόκειται για έναν εντυπωσιακό αριθμό που φέρνει την Ελλάδα στην πρώτη θέση της σχετικής κατάταξης με κριτήριο τον συνολικό πληθυσμό των χωρών, και με μεγάλη διαφορά από τη δεύτερη Νότιο Κορέα.

Σπουδάζω στο εξωτερικό

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ – Σύγκριση Διδάκτρων

Εξουσιοδοτημένοι αντιπρόσωποι πανεπιστημίων σε Σλοβακία, Τσεχία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Αυστρία, Σερβία. Η σωστή επιλογή για επιτυχημένες σπουδές στο εξωτερικό σε Ιατρική, Οδοντιατρική, Φαρμακευτική, Κτηνιατρική, Πολυτεχνείο στην Κεντρική Ευρώπη και άλλες 180 ειδικότητες στην Αυστρία.

Πανεπιστήμια ΙατρικήςΔίδακτρα (6 χρόνια)Γλώσσα Διδασκαλίας
Comenius Medical University in Bratislava, Slovakia9,500 ευρώ ανά έτοςΑγγλική
Jessenius Medical University in Martin, Slovakia9,500 ευρώ ανά έτοςΑγγλική
Safarik Medical University in Kosice, Slovakia10,500 ευρώ ανά έτοςΑγγλική
Gr.T. Popa Medical University in Iasi, Romania7,500 ευρώ ανά έτοςΑγγλική
Ovidius Medical University in Constanza, Romania5,000 ευρώ ανά έτοςΑγγλική
Cluj Napoca Medical University in Cluj, Romania7,500 ευρώ ανά έτοςΑγγλική και Γαλλική
Carol Davila Medical University in Bucharest, Romania7,500 ευρώ ανά έτοςΑγγλική και Γαλλική
Sofia Medical University in Sofia, Bulgaria8,000 ευρώ ανά έτοςΑγγλική
Varna Medical University in Varna, Bulgaria8,000 ευρώ ανά έτοςΑγγλική
Plovdiv Medical University in Plovdiv, Bulgaria8,000 ευρώ ανά έτοςΑγγλική
Novi Sad Medical University in Novi Sad, Serbia5,500 ευρώ ανά έτοςΑγγλική
Semmelweis Medical University in Budapest, Hungary18,200 δολάρια ανά έτοςΑγγλική
University of Medicine in Szeged, Hungary15,200 δολάρια ανά έτοςΑγγλική
University of Medicine in Pecs, Hungary16,750 δολάρια ανά έτοςΑγγλική
Σπουδές στο εξωτερικό σε Ιατρική,  Οδοντιατρική,  Φαρμακευτική, Κτηνιατρική στη Σλοβακία, Βουλγαρία, Τσεχία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Αυστρία, Σερβία 100% Επιτυχία

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ – Σύγκριση Διδάκτρων

Σπουδές Ιατρικής στην Ευρώπη 
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΠΟΥΔΩΝ: Σπουδάζω στο εξωτερικό
Η διάρκεια σπουδών για την Ιατρική είναι 6 χρόνια.

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΤΕΣΤ: Σπουδάζω στο εξωτερικό
Στο εισαγωγικό τεστ για την Ιατρική εξετάζεται η βιολογία και η χημεία. Πρόκειται για ένα τεστ πολλαπλών επιλογών, για το οποίο σας προετοιμάζουμε πλήρως ώστε να έχετε 100% επιτυχία.

Ερωτήσεις Βιολογίας Χημείας

ΕΓΓΡΑΦΗ: Σπουδάζω στο εξωτερικό
Η εγγραφή στην Ιατρική είναι άμεση. Με μια απλή αίτηση στη σχολή μας ο υποψήφιος θεωρείται ευθύς φοιτητής στο πρώτο έτος της σχολής. Η γλώσσα διδασκαλίας είναι η αγγλική.

Συμπληρώστε Την Φόρμα Εγγραφής

ΠΡΩΤΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ: Σπουδάζω στο εξωτερικό
Η πρώτη εγκατάσταση γίνεται με την ευθύνη της εταιρίας Epimorphosi. Εμείς φροντίζουμε για την πρώτη εγκατάσταση, την εγγραφή, την κατατόπιση των φοιτητών, καθώς και για την εύρεση του κατάλληλου σπιτιού για τη διαμονή τους.

Διαβάστε Περισσότερες Πληροφορίες Για Την Διαδικασία

ΔΟΑΤΑΠ (ΔΙΚΑΤΣΑ): Σπουδάζω στο εξωτερικό
Δεν απαιτείται εξέταση ΔΟΑΤΑΠ (ΔΙΚΑΤΣΑ). Η αναγνώριση του ΠΤΥΧΙΟΥ  είναι άμεση.

Δείτε την Σύγκριση Διδάκτρων Στα Πανεπιστήμια Ιατρικής

 Επικοινωνήστε μαζί μας ΕΔΩ