Δέκα λόγοι για να μην σπουδάσεις Ιατρική

Δέκα λόγοι για να μην σπουδάσεις Ιατρική

Δέκα λόγοι για να μην σπουδάσεις Ιατρική

Τι συμβαίνει με το περιζήτητο επάγγελμα του γιατρού; Δέκα λόγοι για να μην σπουδάσεις Ιατρική Αλήθεια, μπορεί το κλασικό «να σπουδάσεις ιατρική αγόρι μου» κάποια στιγμή να ακούγεται σαν κατάρα; Αποκαρδιωτικά τα στοιχεία για οικονομικές απολαβές και εργασιακές συνθήκες…
Κάποτε το όνειρο της ελληνικής οικογένειας ήταν να «βγάλει» ένα γιατρό με μέλλον εξασφαλισμένο. Έπειτα από έξι χρόνια Μνημονίου τα δεδομένα περιγράφουν μία εντελώς διαφορετική πραγματικότητα: Ο ιατρικός κλάδος χρειάζεται επειγόντως… ανάνηψη.

Τα στοιχεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών

(ΙΣΑ), οι εκθέσεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), οι έρευνες πανεπιστημιακών ιδρυμάτων για τις συνθήκες εργασίας, ακόμη και η πρόσφατη καμπάνα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το εξαντλητικό ωράριο εξηγούν γιατί ολοένα και περισσότεροι νέοι γιατροί θέλουν να… κρεμάσουν την ιατρική τους ρόμπα.

Αυτοί είναι οι Δέκα λόγοι για να μην σπουδάσεις Ιατρική.

Το 27,5% των μελών του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών -του μεγαλύτερου της χώρας- είναι άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, 3.821 γιατροί είναι επισήμως άνεργοι, ενώ από αυτούς δικαίωμα επιδόματος ανεργίας έχουν το τρέχον διάστημα οι 1.259 που λαμβάνουν περίπου 360 ευρώ τον μήνα.

7.300 γιατροί
Περισσότεροι από 7.300 γιατροί έχουν βγάλει εισιτήριο για το εξωτερικό χωρίς επιστροφή στην Ελλάδα. Από αυτούς οι 5.400 μετανάστευσαν αναζητώντας εργασία από το 2011 και μετά. Σημειωτέον δε, ότι έως το 2009 βαλίτσες ετοίμαζαν οι απόφοιτοι των Ιατρικών Σχολών. Από το 2010 και μετά όμως, τα βιογραφικά τους… ξαναγράφουν και οι ειδικευμένοι, αναζητώντας εργασία εκτός Ελλάδας.

Η αναλογία γιατρών και πληθυσμού στην Ελλάδα

είναι 6,1 ανά 1.000 κατοίκους, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 3,3 γιατροί ανά 1.000 κατοίκους. Η γεωγραφική… ανατομία δε του ιατρικού πληθυσμού δείχνει μία ακόμη παθογένεια που (επίσης) δεν οφείλεται στην κρίση: Ενας στους πέντε γιατρούς βρίσκεται στο λεκανοπέδιο Αττικής.

ΟΟΣΑ

Αντιστρόφως ανάλογα, σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ, στη χώρα μας αναλογούν μόλις 3,6 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους, όταν η μέση ευρωπαϊκή αναλογία είναι υπερδιπλάσια, με οκτώ νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους. Κάπως έτσι, οι ειδικευόμενοι «καίγονται» κατά την εκπαίδευση τους, καθώς αντί να δίνουν έμφαση στο επιστημονικό έργο αναγκάζονται να παίρνουν αίμα ή πίεση και να εκτελούν ακόμη και χρέη τραυματιοφορέα.

Το ΕΣΥ

μετατρέπεται σε… απέραντο γηροκομείο. Επίσημη καταγραφή δεν είναι διαθέσιμη αλλά το παράδειγμα των θωρακοχειρουργών που εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας αποτελεί τον κανόνα. Το 10% των ειδικευμένων είναι άνω των 45 ετών, το 27% άνω των 50 ετών και το 15% άνω των 60 ετών. Σημειωτέον δε, ότι τα κενά λόγω συνταξιοδότησης δεν αναπληρώνονται, αφού το Μνημόνιο έχει παγώσει τις προσλήψεις.

3.000 θέσεις
Στα αζήτητα βρίσκονται τουλάχιστον 3.000 θέσεις ειδικευόμενων με συνέπεια το γερασμένο ΕΣΥ να μην τροφοδοτείται με νέο αίμα. Η εργασιακή και οικονομική ανασφάλεια ωθεί τους απόφοιτους Ιατρικής στο εξωτερικό, αναζητώντας καλύτερο επίπεδο εκπαίδευσης αλλά και μελλοντική εργασία. Στο μεταξύ, σε αρκετές κλινικές οι βάρδιες και οι εφημερίες βγαίνουν μετά βίας, δεδομένης και της μαζικής συνταξιοδότησης.

Η «κόκκινη κάρτα»

του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το ωράριο των γιατρών στην Ελλάδα, ήρθε να υπογραμμίσει τις στρεβλώσεις του συστήματος. Οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι το ελληνικό δημόσιο είναι ένοχο, ύστερα από καταγγελίες Ελλήνων γιατρών ότι υποχρεώνονται να εργάζονται κατά μέσο όρο εβδομαδιαίως από 60 έως 93 ώρες. Πώς μεταφράζεται αυτό στην καθημερινότητα του ΕΣΥ; Σε 30 και πλέον ώρες σερί αϋπνίας…

2,5 ευρώ

Οι περικοπές στις αμοιβές κάνει συχνά τους νέους γιατρούς να μετανιώνουν για τον επαγγελματικό προσανατολισμό τους. Παράδειγμα ένα: οι ειδικευόμενοι αμείβονται με μόλις 2,5 ευρώ καθαρά για κάθε ώρα εφημερίας.

Παράδειγμα δύο:

Οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί αμείβονται με 6,5 ευρώ καθαρά για κάθε ιατρική εξέταση ασφαλισμένου. Αντίστοιχα στα ιδιωτικά νοσοκομεία ο μέσος μισθός για ένα νέο γιατρό είναι 700 ευρώ για 40 ώρες εργασίας την εβδομάδα.

Επαγγελματική εξουθένωση

Ο εννιάλογος που προηγήθηκε εξηγεί τη… διάγνωση των ειδικών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) ότι ένας στους τέσσερις γιατρούς και ένας στους τρεις ειδικευόμενους υποφέρει από επαγγελματική εξουθένωση. Η χρήση αλκοόλ και ηρεμιστικών, τα ιατρικά λάθη και η κατάθλιψη είναι μόνον μερικά από τα συμπτώματα των γιατρών σε απόγνωση.
Σπουδές ιατρικής

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ – Σύγκριση Διδάκτρων

Εξουσιοδοτημένοι αντιπρόσωποι πανεπιστημίων σε Σλοβακία, Τσεχία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Αυστρία, Σερβία. Η σωστή επιλογή για επιτυχημένες σπουδές στο εξωτερικό σε Ιατρική, Οδοντιατρική, Φαρμακευτική, Κτηνιατρική, Πολυτεχνείο στην Κεντρική Ευρώπη και άλλες 180 ειδικότητες στην Αυστρία.

Πανεπιστήμια ΙατρικήςΔίδακτρα (6 χρόνια)Γλώσσα Διδασκαλίας
Comenius Medical University in Bratislava, Slovakia9,500 ευρώ ανά έτοςΑγγλική
Jessenius Medical University in Martin, Slovakia9,500 ευρώ ανά έτοςΑγγλική
Safarik Medical University in Kosice, Slovakia10,500 ευρώ ανά έτοςΑγγλική
Gr.T. Popa Medical University in Iasi, Romania7,500 ευρώ ανά έτοςΑγγλική
Ovidius Medical University in Constanza, Romania5,000 ευρώ ανά έτοςΑγγλική
Cluj Napoca Medical University in Cluj, Romania7,500 ευρώ ανά έτοςΑγγλική και Γαλλική
Carol Davila Medical University in Bucharest, Romania7,500 ευρώ ανά έτοςΑγγλική και Γαλλική
Sofia Medical University in Sofia, Bulgaria8,000 ευρώ ανά έτοςΑγγλική
Varna Medical University in Varna, Bulgaria8,000 ευρώ ανά έτοςΑγγλική
Plovdiv Medical University in Plovdiv, Bulgaria8,000 ευρώ ανά έτοςΑγγλική
Novi Sad Medical University in Novi Sad, Serbia5,500 ευρώ ανά έτοςΑγγλική
Semmelweis Medical University in Budapest, Hungary18,200 δολάρια ανά έτοςΑγγλική
University of Medicine in Szeged, Hungary15,200 δολάρια ανά έτοςΑγγλική
University of Medicine in Pecs, Hungary16,750 δολάρια ανά έτοςΑγγλική
Vienna Medical University in Vienna, AustriaΔωρεάνΓερμανική

Σπουδές Ιατρικής στην Ευρώπη 
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΠΟΥΔΩΝ: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ – Σπουδές Ιατρικής στην Ευρώπη
Η διάρκεια σπουδών για την Ιατρική είναι 6 χρόνια.

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΤΕΣΤ: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ – Σπουδές Ιατρικής στην Ευρώπη
Στο εισαγωγικό τεστ για την Ιατρική εξετάζεται η βιολογία και η χημεία. Πρόκειται για ένα τεστ πολλαπλών επιλογών, για το οποίο σας προετοιμάζουμε πλήρως ώστε να έχετε 100% επιτυχία.

Ερωτήσεις Βιολογίας Χημείας

ΕΓΓΡΑΦΗ: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ – Σπουδές Ιατρικής στην Ευρώπη
Η εγγραφή στην Ιατρική είναι άμεση. Με μια απλή αίτηση στη σχολή μας ο υποψήφιος θεωρείται ευθύς φοιτητής στο πρώτο έτος της σχολής. Η γλώσσα διδασκαλίας είναι η αγγλική.

Συμπληρώστε Την Φόρμα Εγγραφής

ΠΡΩΤΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ – Σπουδές Ιατρικής στην Ευρώπη
Η πρώτη εγκατάσταση γίνεται με την ευθύνη της εταιρίας Epimorphosi. Εμείς φροντίζουμε για την πρώτη εγκατάσταση, την εγγραφή, την κατατόπιση των φοιτητών, καθώς και για την εύρεση του κατάλληλου σπιτιού για τη διαμονή τους.

Διαβάστε Περισσότερες Πληροφορίες Για Την Διαδικασία

ΔΟΑΤΑΠ (ΔΙΚΑΤΣΑ): ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ – Σπουδές Ιατρικής στην Ευρώπη
Δεν απαιτείται εξέταση ΔΟΑΤΑΠ (ΔΙΚΑΤΣΑ). Η αναγνώριση του ΠΤΥΧΙΟΥ  είναι άμεση.

Δείτε την Σύγκριση Διδάκτρων Στα Πανεπιστήμια Ιατρικής

 Επικοινωνήστε μαζί μας ΕΔΩ