Οι σπουδές στο εξωτερικό‏

Σπουδές στο εξωτερικό‏ – ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗ ΣΛΟΒΑΚΙΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΤΣΕΧΙΑ ΑΥΣΤΡΙΑ σε Ιατρική, Οδοντιατρική, Φαρμακευτική, Κτηνιατρική με 100% Επιτυχία…

Ασπασία, ετών 22, Φοιτήτρια.

Ήμουν πολύ ενθουσιασμένη καθώς τελείωνα το λύκειο, γιατί ήξερα πως θα φύγω στο εξωτερικό να σπουδάσω. Το πανεπιστήμιο με είχε ήδη δεχθεί και το μόνο που περίμενα ήταν το χαρτί του απολυτηρίου Λυκείου.

Μόλις έφτασα, και φυσικά το πρώτο χρονικό διάστημα τα πράγματα ήταν λιγάκι δύσκολα. Είμαστε πολύ καλομαθημένα παιδιά εμείς οι Έλληνες. Έπρεπε, όχι μόνο να παρακολουθώ καθημερινά στη σχολή μου, αφού η παρακολούθηση είναι υποχρεωτική, αλλά και να φροντίζω το διαμέρισμα που μένω -και τον εαυτό μου φυσικά. Και βέβαια να μάθω να μαγειρεύω έστω τα βασικά, γιατί όσο και αν η μαμάδες το θέλουν, δεν μπορούν να στέλνουν φαγητό στο εξωτερικό, σε αντίθεση με τις μαμάδες των φοιτητών που σπουδάζουν στην Ελλάδα, στην επαρχία, και λαμβάνουν δέμα μια φορά τη βδομάδα.

Αυτό που με δυσκόλεψε τον πρώτο καιρό ήταν το να οργανωθώ με τέτοιον τρόπο, ώστε να βρίσκω και λίγο ελεύθερο χρόνο για να διασκεδάζω έστω ένα βράδυ την εβδομάδα. Τα κατάφερα όμως και πλέον όλα δουλεύουν ρολόι! Το μυστικό είναι η οργάνωση και η σωστή διαχείριση του χρόνου. Μόλις αυτό επιτευχθεί όλα πάνε μια χαρά.

Πλέον, σε όποιον με ρωτά απαντώ πως δεν αλλάζω αυτή την εμπειρία όσο και αν δυσκολεύτηκα στην αρχή.

«Αξίζει και τον κόπο και τα χρήματα»

Κυρία Έφη, μητέρα μεταπτυχιακού φοιτητή.

«Όσο μεγάλο ή μικρό και αν είναι το παιδί σου, ο αποχωρισμός έστω και για δύο ή τρία χρόνια είναι δύσκολος. Έχουμε μάθει να προσφέρουμε στα παιδιά μας ακόμη και την ψυχή μας και όταν δεν τα έχουμε κοντά μας, ειδικά αν είναι η μοναχοκόρη ή ο μοναχογιός που φεύγει, νιώθουμε τη ζωή μας να αδειάζει.

Όμως αυτό που προέχει είναι το μέλλον του παιδιού. Δεν θα αρνηθώ ότι τον πρώτο καιρό, έκλαιγα τα βράδια που δεν άκουγα να βάζει το κλειδί στην πόρτα μετά τις βραδινές του εξόδους. Τώρα συνήθισα και αφού η τεχνολογία μου το επιτρέπει, του μιλάω κάθε μέρα για λίγη ώρα μέσα από τον υπολογιστή στο Skype.

Για εμάς τους γονείς, το πιο σημαντικό είναι να κατορθώσουμε να δώσουμε στο ή στα παιδιά μας όλα τα απαραίτητα εφόδια για ένα, καλύτερο από το δικόμας, αύριο. Όσα και αν είναι τα έξοδα, όποια και αν είναι η απόσταση αλλά και όποιο και αν είναι το αντικείμενο που θα διαλέξει το παιδί μας, κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να το δούμε ευτυχισμένο και επιτυχημένο σε αυτό που έχει επιλέξει.

Μία συμβουλή έχω να δώσω σε όλους τους γονείς: «Αν έχετε την οικονομική δυνατότητα, ή εάν νομίζετε πως θα τα καταφέρετε έστω και με κάποιες στερήσεις, δώστε αυτό το δώρο στα παιδιά σας. Και θα μορφωθούν και θα μάθουν να είναι ανεξάρτητα. Αξίζει και τον κόπο και τα χρήματα».

Ελληνικό ή διεθνές απολυτήριο;

Παλαιότερα, το να σπουδάσει κανείς στο εξωτερικό φάνταζε κάτι εξωπραγματικά δύσκολο. Σήμερα βέβαια, παιδιά και γονείς έχουν ως σύμμαχό τους και το πρόγραμμα του Διεθνούς Απολυτηρίου ή όπως είναι περισσότερο γνωστό, το IB (International Baccalaureate), το οποίο προσφέρεται σε 14 ιδιωτικά σχολεία της Ελλάδας, εκ των οποίων 2 στην Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα διετές πρόγραμμα, το οποίο οι μαθητές επιλέγουν αντί των δύο τελευταίων τάξεων του ενιαίου λυκείου και το οποίο προσφέρει ο International Baccalaureate Organization (ΙΒΟ), ένας ανεξάρτητος μη κερδοσκοπικός εκπαιδευτικός οργανισμός με έδρα τη Γενεύη. Το IB Diploma παρέχει μια διεθνώς αναγνωρισμένη πιστοποίηση για είσοδο στην ανώτερη εκπαίδευση σε Πανεπιστήμια όλου του κόσμου και όχι μόνον της Μεγάλης Βρετανίας και της Αμερικής, όπως πολλοί νομίζουν.

Οι σπουδές στο εξωτερικό‏ Οι σπουδές στο εξωτερικό‏ Οι σπουδές στο εξωτερικό‏ Οι σπουδές στο εξωτερικό‏
Σπουδές Φαρμακευτικής στην Αυστρία