Η απόφαση να σπουδάσω στο εξωτερικό

Η απόφαση να σπουδάσω στο εξωτερικό …

και να αφήσω την καθημερινότητά μου, την οικογένειά μου και τα δεδομένα μου, δεν είναι ποτέ εύκολη. Ορισμένες φορές, όμως, αξίζει πραγματικά να κάνει κανείς αυτό το βήμα. Ο κύριος λόγος που πολλοί συμπατριώτες μας «ξενιτεύονται» είναι για τις σπουδές τους. Αυτή τη στιγμή, αρκετές χιλιάδες Κύπριοι ζουν και σπουδάζουν στο εξωτερικό, είτε σε προπτυχιακό, είτε σε μεταπτυχιακό, είτε σε διδακτορικό επίπεδο. Δημοφιλέστερος προορισμός παραμένει η Βουλγαρία, με τη Σλοβακία, την Ρουμανία, και Τσεχία να αποτελούν σταθερές αξίες, αλλά και χώρες όπως η Ολλανδία και η Γαλλία να ανεβαίνουν διαρκώς. Τι κερδίζει ωστόσο κανείς από αυτή την εμπειρία; Ποια είναι τα οφέλη μίας πολύ απαιτητικής επένδυσης σε χρόνο, χρήμα, και προσπάθεια;

Καταρχάς θα γνωρίσετε μία νέα χώρα, τον πολιτισμό της, τον τρόπο ζωής της, τα πλεονεκτήματά της, και θα έχετε την ευκαιρία να αποκομίσετε σημαντικές εμπειρίες από τη γνώση και τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα στον τομέα που σας αφορά. Επίσης, θα έρθετε σε επαφή με πολλές διαφορετικές κουλτούρες και τρόπους σκέψης, καθώς στα διεθνή προγράμματα σπουδών, είναι πολύ συνηθισμένο να συνυπάρχουν σε μία τάξη φοιτητές από πολλές διαφορετικές χώρες, αλλά και ηπείρους.

Ο σύγχρονος άνθρωπος και επαγγελματίας οφείλει να μπορεί να επικοινωνήσει, αλλά και να συνεργαστεί με οποιονδήποτε, επομένως όσο πιο γνωστές σας είναι οι δυσκολίες και οι τρόποι να τις αντιμετωπίσετε αναφορικά με αυτό, τόσο πιο εύκολα γίνεται δυνατό. Ο κόσμος και η οικονομία είναι ενιαία και πολυεθνικού επιπέδου, και έτσι πρέπει να είναι και ο καθένας που θέλει να ζήσει, να εργαστεί, και να κινηθεί παρομοίως. Σπουδές δεν σημαίνει μόνο οι πρακτικές και θεωρητικές γνώσεις των βιβλίων και της αίθουσας διδασκαλίας.

Μεγάλη σημασία έχει και το δίκτυο γνωριμιών που αποκτά κανείς. Στο εξωτερικό έχετε πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα να διευρύνετε το δίκτυό σας και όσον αφορά στους επαγγελματικούς κλάδους, και στις χώρες, και στις εταιρίες. Ο φοιτητής που σπουδάζει στο εξωτερικό, αυτομάτως θεωρείται υποψήφιος και για να εργαστεί στο εξωτερικό, όπου η εργασιακή κινητικότητα είναι κατά πολύ περισσότερο αυξημένη από ότι στην Κύπρο.

Άρα οι ευκαιρίες για επαγγελματική αποκατάσταση και εξέλιξη είναι περισσότερες και καλύτερες. Αυτό που φαντάζει ανησυχητικό και προβληματικό στην αρχή, δηλαδή το να αναλάβει κάποιος τις ευθύνες της καθημερινής ζωής του, στην πορεία αποδεικνύεται σημαντικό εφόδιο, καθώς ο φοιτητής του εξωτερικού μαθαίνει να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες μόνος του, «παίρνει τη ζωή στα χέρια του», ωριμάζει πιο γρήγορα και μαθαίνει να παίρνει αποφάσεις και να ξεπερνά τα προβλήματα πιο εύκολα από κάποιον που συνεχίζει να απολαμβάνει τα προνόμια και τις ευκολίες της οικογενειακής οικίας.

Επιπρόσθετα, μην ξεχνάμε ότι θα τελειοποιήσετε και τη γνώση της γλώσσας της χώρας στην οποία θα διαμένετε, καθώς η καθημερινή χρήση, αλλά και η εξοικείωση με την διεθνή ορολογία του κλάδου σας, σας οδηγούν σε πιο πρακτικό και υψηλό επίπεδο γλωσσομάθειας. Τέλος, έστω και σε θεωρητικό επίπεδο, οι σπουδές στο εξωτερικό είναι μία συνολική εμπειρία, την οποία κάποιος μπορεί να καταλάβει και να βιώσει, μόνο όταν τη ζήσει.

Έχοντας αυτή την εμπειρία, απομακρύνετε την ταμπέλα του «άγνωστου» από τη ζωή στο εξωτερικό και σε μια άλλη χώρα, άρα διευρύνετε τους ορίζοντές σας όσον αφορά και σε μελλοντικές αποφάσεις. Αναλογιζόμενοι επομένως όλα αυτά τα σημεία (αλλά και άλλα πολλά που ο καθένας μπορεί να θεωρήσει ως οφέλη), μπορούμε να πούμε ότι γενικά τις σπουδές και ειδικότερα τις σπουδές στο εξωτερικό, κάθε άλλο παρά ως μία περιορισμένη ακαδημαϊκή διαδικασία πρέπει να τις δούμε. Αντιθέτως, αποδεικνύεται ότι για τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών που ζουν και σπουδάζουν στο εξωτερικό, αυτή η περίοδος αποτελεί μία εμπειρία ζωής.

Η απόφαση να σπουδάσω στο εξωτερικό Η απόφαση να σπουδάσω στο εξωτερικό