Σκάνδαλο στην Ιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης

Σκάνδαλο στην Ιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης

Σκάνδαλο στην Ιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης

Σκάνδαλο στην Ιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης: Σκάνδαλο μεγάλων διαστάσεων έχει ξεσπάσει στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου της Θεσσαλονίκης.

Έδιναν φακελάκι στη γραμματεία για να γίνουν γιατροί!

Μετά από καταγγελία φοιτητή της σχολής στον ίδιο τον Πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής ο οποίος με τη σειρά του ενημέρωσε τον Εισαγγελέα Διαφθοράς αποκαλύπτεται ότι κάποιοι έδιναν από 300 ως 500 ευρώ για να μάθουν τα θέματα των εξετάσεων της Ιατρικής Σχολής.

Οι πληροφορίες λένε ότι οι καθηγητές της σχολής συνηθίζεται να παραδίδουν στη γραμματεία τα θέματα περίπου πέντε ημέρες πριν τις εξετάσεις για να βγουν φωτοτυπίες και να γίνει η απαραίτητη προετοιμασία.

Κάπου εκεί εντοπίζεται και το κενό. Προφανώς κάποιος ή κάποιοι από τη γραμματεία που έχουν στα χέρια τους τα θέματα αποφάσισαν να το εκμεταλλευτούν και να πλουτίσουν.
Έτσι άρχισαν οι διαρροές θεμάτων και μάλιστα με ταρίφα από 300 ως 500 ευρώ ανάλογα με τη δυσκολία και το έτος…

Μάλιστα η ιστορία αυτή φαίνεται ότι πάει πίσω αρκετά χρόνια. Υπάρχουν επίσης πληροφορίες ότι στο παρελθόν υπήρξαν και υπόνοιες εναντίον συγκεκριμένου υπαλλήλου, αλλά τότε είχαν γίνει απλά συστάσεις.

Τώρα απ’ τον Εισαγγελέα Διαφθοράς της Θεσσαλονίκης η υπόθεση ανατέθηκε προς διερεύνηση σε πταισματοδίκη.
Η ποινική έρευνα, την οποία παρήγγειλε ο εισαγγελέας Διαφθοράς Θεσσαλονίκης, Αχιλλέας Ζήσης, προκλήθηκε ύστερα από μηνυτήρια αναφορά που υπέβαλλε ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ιδρύματος, Αλέξανδρος Γαρύφαλλος.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, η διαρροή φαίνεται ότι συνέβη στο μάθημα της Παθολογίας, ενώ στο “κάδρο” βρίσκεται διοικητικός υπάλληλος του Πανεπιστημίου, ο οποίος εκτιμάται ότι είχε πρόσβαση στη βάση δεδομένων, όπου κατατίθεντο κάποιες μέρες νωρίτερα τα θέματα.

Η ανώνυμη καταγγελία που έφθασε στην Ιατρική Σχολή, προκαλώντας την κινητοποίηση της διοίκησής της, ανέφερε ότι τα θέματα πωλούντο, έναντι οικονομικού τιμήματος, σε φοιτητές που μετείχαν στην εξεταστική διαδικασία. Κατά τις παραπάνω πηγές, η “ταρίφα” για κάθε ενδιαφερόμενο κυμαινόταν από 300 έως 500 ευρώ.

Μέχρι στιγμής, παραμένει άγνωστος ο αριθμός των φοιτητών που πιθανότατα ενέδωσε στον πειρασμό καταβάλλοντας “φακελάκι” για να εξασφαλίσει πρόσβαση στα προς εξέταση θέματα. Πληροφορίες πάντως, αναφέρουν ότι παρατηρήθηκαν εξαιρετικές επιδόσεις το τελευταίο διάστημα, από πολλούς εξεταζόμενους φοιτητές στο μάθημα της Παθολογίας.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο ανώτερος εισαγγελικός λειτουργός παρήγγειλε από πταισματοδίκη τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για να διερευνηθεί εάν στοιχειοθετείται το αδίκημα της δωροληψίας.

Μάλιστα, η έρευνα θα φθάσει σε βάθος 3ετίας, έτσι ώστε, εφόσον επιβεβαιωθούν οι καταγγελίες, να διαπιστωθεί εάν υπήρχαν επιλήψιμες πρακτικές και κατά το παρελθόν. Την ίδια ώρα, η διοίκηση της Σχολής φαίνεται ότι φρόντισε ήδη να προβεί σε αλλαγές στη βάση δεδομένων των θεμάτων, ενισχύοντας την ασφάλεια της.

Σκάνδαλο στην Ιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης